„Nem ölöm meg Zelenszkijt” - nyugtatta meg Putyin a volt izraeli miniszterelnököt

külföld
2023 február 05., 13:45
comments 16
Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök
photo_camera Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin egy tavalyi találkozásuk során ígéretet tett neki: nem próbálja meg megölni Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Bennett most vasárnap egy podcast-interjúban emlékezett vissza a Moszkvában zajlott beszélgetésre, amire tavaly márciusban került sor, alig néhány héttel azután, hogy az orosz seregek áttörtek az ukrán határon.

„Megkérdeztem: tervezi, hogy megöli Zelenszkijt?” Erre azt mondta: „Nem fogom megölni Zelenszkijt”. Mire én azt mondtam neki: „Tudnom kell, hogy a szavát adja: nem fogja megölni Zelenszkijt”. Putyin válaszul megismételte: „Nem fogom megölni Zelenszkijt”.

Bennett az interjúban elmondta azt is, hogy ezután - már a moszkvai repülőtérre menet - felhívta Zelenszkijt, aki azt kérdezte: „Biztos vagy benne?”. Bennett azt felelte: „Igen, 100%, nem fog megölni téged”.

Az elmúlt időszakban több nemzetközi vezető is beszámolt Vlagyimir Putyinnal folytatott korábbi üzenetváltásairól. Múlt héten Boris Johnson volt brit miniszterelnök nyilatkozta azt a BBC-nek, hogy az orosz elnök rakétatámadással fenyegette őt és országát - ezt később a Kreml tagadta. Vasárnap aztán Olaf Scholz német kancellár a Bild am Sonntag című lapnak azt nyilatkozta, hogy Putyin sem őt, sem Németországot nem fenyegette meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 9-én
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 9-én Fotó: SERGEI BOBYLYOV/AFP

Az interjúban, amit Hanoch Daum izraeli újságíró készített, Bennett arról beszélt, hogy megpróbált közvetítőként működni a felek között, és ebben az igyekezetében az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is támogatta. Állítólag már-már meggyőzte Zelenszkijt, hogy engedje el a NATO-csatlakozás ötletét, Putyint pedig arra próbálta rábírni, ne akarja mindenáron lefegyverezni Ukrajnát. Erőfeszítései, mondhatni, végül eredménytelennek bizonyultak.

2022 júniusában Bennett kormánya megbukott, és kevesebb mint egy év után kénytelen volt visszaadni az ország irányítását Benjamin Netanjahúnak. Bennett tavaly ősszel visszavonult a politikától.

Izrael többször visszautasította mind az amerikai, mind az ukrán tisztviselők kérését, hogy fegyvereket és légvédelmi rendszereket küldjön Kijevbe, ehelyett humanitárius és orvosi segélyekkel támogatják Ukrajnát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.