Tízezrek tüntettek Dániában, mert eltörölnek egy munkaszüneti napot

külföld
2023 február 06., 06:57
comments 7

A szakszervezetek szerint legalább 50 ezren tüntettek vasárnap Koppenhágában, mert a balközép Szociáldemokrata Párt,a Mérsékelt Párt és a jobbközép Liberális Párt kormánykoalíciója úgy döntött, megszüntetnek egy ünnepnapot, hogy növelni tudják a védelmi költségvetés keretét.

Ha elfogadjuk a szervezők becslését, akkor az elmúlt bő tíz évben ez volt a legnagyobb tüntetés Dániában.

photo_camera Fotó: EMIL HELMS/AFP

A kormány célja, hogy három év alatt teljesítsék a NATO 2030-as célját, és a GDP két százalékára emeljék a védelmi kiadások mértékét. Azt mondják, a hiányzó pénz nagy részét az ünnepnap eltörlésén keresztül, magasabb adóbevételekből fedeznék. Elemzők szerint kétséges, hogy az intézkedés hosszú távon is hatékony lesz-e, a kormány viszont egyelőre kitart.

A „nagy imanap” minden évben a húsvét utáni negyedik péntekre esik, és a 17. század óta ünneplik. (Reuters)

photo_camera Fotó: EMIL HELMS/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.