A Roszatom vezérigazgatója szerint 2024-ben elkezdődik Paks II. építése

energia
2023 február 07., 16:04
comments 11
Földmunka a Paks 2 beruházásnál
photo_camera Földmunka a Paks 2 beruházásnál Fotó: MVM Paks II. Zrt./All rights reserved.

Kedden Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva azt mondta, jövőre már öntik a betont, és megkezdődik Paks II. építése. Erről az MTI számolt be az orosz TASZSZ hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik, mondta Lihacsov, aki szerint ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, gyorsítani fognak, ha a jelenlegi kondíciókhoz tartják magukat, akkor úgy zajlik majd a munka.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőne.

A paksi bővítésről szóló megállapodást még a 2014-es választások előtt írta alá Orbán Viktor miniszterelnök, de még mindig akadhatnak olyan körülmények, amik akadályozhatják a projekt előrehaladását. Mint azt Magyari Péter a 444-en megírta, január közepén derült ki, hogy Paks II. uniós engedélyeztetése veszélybe kerülhet Paks I. üzemidejének meghosszabbításával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.