A Kúria egyelőre akadályozza a XVIII. kerületi légiutas-adó bevezetését

repülés
2023 február 09., 08:45
comments 3

Ideglenes alkalmazási tilalmat rendelt el a Kúria a XVIII. kerületi légiutas-adóra. A végleges határozaton még dolgoznak. A kerület január elsejétől ezer forintos adót vetett ki minden kerületen kívül lakó felnőttre, aki a Liszt Ferenc repülőteret használja.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Fővárosi Kormányhivatal február elsején fordult a Kúriához. Kifogásolják, hogy a szabály nem tisztázza az adófizetési kötelezettség módját, esedékességét. Azt is problémásnak találják, hogy nemcsak az induló, hanem az érkező, a tranzit és a transzfer utazás is adóköteles, miközben az adóbeszedés kötelezettje - a reptér - az utóbbi három esetben egyáltalán nem kerül kapcsolatba az adóalannyal.

Míg a kerületi önkormányzat szerint a Fővárosi Kormányhivatal indítványában kiemelt jogbizonytalansági kérdések vagy fenn sem állnak, vagy nem olyan mértékűek, hogy azt módosítással, kiegészítéssel ne lehetne orvosolni. Ezzel a Kúria nem értett egyet. Az ideiglenes alkalmazási tilalom nem jelenti, hogy az indítvánnyal kapcsolatban döntött volna a Kúria, és a rendeletet sem semmisítették meg, csupán „azonnali jogvédelmet” nyújtottak azok számára, akik kifogásolják azt. (hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.