Chatbotot mutatott be a Google, 100 milliárd dollárt veszített piaci értékéből a cég anyavállalata

TECH
2023 február 09., 06:11

Közel kilenc százalékot estek a Google részvényei röviddel azután, hogy kiderült, a mesterséges intelligenciájuk (MI) téves információt közölt a róla készült promóciós videóban. A Bard névre keresztelt chatbot a Microsoft Bing keresőjébe integrálandó, utóbbi hónapokban nagy port kavart ChatGPT-vel hivatott felvenni a versenyt. Az Alphabet Inc., a Google anyavállalata a bemutató után közel 100 milliárd dollárt veszített piaci értékéből.

photo_camera Valaki épp rákeres a téves információt is közlő chatbotra. Illusztráció: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Gil Luria, a D.A. Davidson vezető szoftverelemzője szerint a Google az elmúlt hetekben azon volt, hogy beérje a Microsoftot, és emiatt siették el a keddi bejelentést, valamint ennek köszönhető az a „zavarba ejtő hiba, hogy [a chatbot] rossz választ adott a promóciós videóban”.

A hétfői promóciós anyagban megkérdezik a chatbottól, hogy „a James Webb teleszkóp mely felfedezéseit érdemes megmutatni” egy kilencéves gyereknek. Az adott válaszok közül az egyikben a Bard hibásan tulajdonította a Webb teleszkópnak az első exobolygóról készült képet, amelyet valójában az Európai Déli Obszervatórium (ESO) készített 2004-ben.

„Ez rávilágít a szigorú tesztelési folyamatok fontosságára” - mondta a Google szóvivője, hozzátéve, a héten már elindítják a tesztelést. „Külső visszajelzéseket kombinálunk belső teszteléssel.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.