Nemkívánatos akkumulátorok, tiltakozó orvosok és tanárok: jön az év második kormányinfója

2023 február 09., 11:34

Véget ért a kormányinfó

Véget ér a közvetítésünk is.

2023 február 09., 11:33

Az elbocsátott katonák nyugodtan maradhatnak az állami szférában

Oktatóként vagy szakértőként, mondta Gulyás, aki szerint kellően nagyvonalú a leépítés módja.

2023 február 09., 11:31

Úgy tűnik, mégsem illet meg mindenkit az ártatlanság vélelme

A Mediaworks "újságírója" az ellenzéki pártfinanszírozás és az európai parlamenti korrupciós botrány összefüggéseiről kérdezett annak apropóján, hogy 2020-ban Karácsony Gergely és akkori tanácsadója Korányi Dávid részt vett egy találkozón, amin Eva Kaili, az EP korrupcióval vádolt alelnöke is jelen volt. Gulyás, aki az imént még Völner Pál ártatlanságának vélelmére hivatkozva utasította vissza még azt is, hogy az Igazságügyi Minisztériumban esetleg belső vizsgálatot folytassanak a politikai felelősség felderítésére, válaszában kvázi bűnözőnek nevezte Korányi Dávidot, és titkosszolgálati vizsgálatot is szükségesnek érzett a kérdésben.

2023 február 09., 11:18

Gulyás szerint a magyar média sokszínű, a külföldi meg egyszínű

Ezt arra mondta, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban arról beszélt, aki a médiát uralja, az uralja az országot is. Gulyás szerint ez kiváló gondolat, de Magyarországon nem értelmezhető, annyira szabad a média.

A Riporterek Határok Nélkül legutóbbi ranglistája szerint Magyarország a „problematikus” kategóriába tartozik sajtószabadság szempontjából. Amikor másfél éve Orbán Viktor Facebook-videóban akarta bizonyítani a sajtószabadság virágzását, 19 megyei lap szó szerint ugyanazzal a szöveggel számolt be róla.

2023 február 09., 11:16

Képviselői fizetések: „együtt sírunk, együtt nevetünk”

Gulyás eredménynek tartja, hogy az átlagbérhez kötötték a fizetéseket.

Nem gondolja, hogy rossz üzenete van annak, hogy a politikusok fizetése emelkedik emiatt, a közszférában és a tanároknál pedig nincs béremelés? - kérdezte a Telex, mire Gulyás ismét baloldalazni kezdett. A Telex munkatársa erre ismét a magas inflációt hozta fel, de Gulyás csak megismételte, hogy elviekben helyes az átlagbérhez kötni a politikusi fizetéseket.

2023 február 09., 11:13

Gulyás szerint nem baj, hogy kiemelt beruházássá tették a debreceni gyárépítést anélkül, hogy egyeztettek volna a lakosokkal

A Telex kérdésére elismerte, hogy kommunikálhattak volna jobban, de a kiemelt beruházásról szóló döntéssel nem hibáztak.

2023 február 09., 11:11

Gulyás szerint a debreceni gyár minden dolgozója magyar lehet

Mind a kilencezer. Ebbe beleérti azt is, ha például Nagyváradról érkeznek majd munkavállalók.

2023 február 09., 11:10

Nem tudta megmagyarázni, hogy hogy nem oroszpárti a kormány ukránügyi álláspontja

Gulyás Gergely nehezen követhető körkörös magyarázatokba kezdett arról, hogy hogyan nem szolgálja Oroszország érdekeit az a magyar álláspont, hogy azonnali tűzszünetre volna szükség Ukrajnában. Ez ugyanis logikusan azzal járna, hogy több százezer orosz katona marad Ukrajna megszállt területein. Gulyás ez alól azzal próbált kibújni, hogy Magyarország olyan tűzszünetet támogat, amit Ukrajna akar. Hogy hogyan lehetne elérni az orosz csapatok távozását, már egyáltalán nem tudott választ adni.

2023 február 09., 11:05

Nem merült fel az áfacsökkentés

"Azért nem, mert az idősebbek még emlékeznek a Gyurcsány-kormányok ezzel kapcsolatos ámokfutására". Azzal érvelt, hogy az áfacsökkentést benyelnék a kereskedők. "Ezen logika alapján sosem lehet áfát csökkenteni" - vetette fel a Telex, amire Gulyás közölte, hogy "áfát csökkenteni lehet, csak nem helyes".

2023 február 09., 11:02

Gulyás menekül az igazságügyi minisztérium felelősségét firtató kérdések elől

"Miért nem lehet belső vizsgálatot lefolytatni az Igazságügyi Minisztériumon belül" - kérdezte a Völner-ügy kapcsán a Telex. Gulyás az ártatlanság vélelmére hivatkozott, mert szerinte Völner elítéléséig el se lehet indítani egy ilyen vizsgálatot. A Telex tovább próbálkozott, hogy talán nem feltétlenül csak jogi, hanem politikai felelősség is felmerül. Erre Gulyás azt mondta, hogy politikai felelősséget nem nyomozók vizsgálnak. A kérdés nem is erre vonatkozott, ezért a Telex harmadjára is megismételte, de Gulyás megint kitáncolt a válasz elől.

2023 február 09., 10:58

Megkérdezték-e Varga Juditot, miről beszélgetett Schadl Györggyel?

- kérdezte a Blikk, mire Gulyás azt mondta, szerinte sosem találkoztak négyszemközt, és máskor sem hangzott el semmi rendkívüli.

2023 február 09., 10:53

Gulyás szerint Debrecenben nem lesz gond a munkaerőhiány

A HVG felvetette azt is, hogy Debrecenben aktuálisan inkább munkaerőhiány, mint fölösleg van, ezért valószínű, hogy - miként a gödi akkumulátorgyár esetén is - a munkaerőigényt vendégmunkásokkal kell majd fedezni. Gulyás szerint ez nem biztos, mert akár még oda is költözhetnek emberek Debrecenbe - szerinte a kiemelt budapesti agglomerációs település, az elmúlt években rohamosan növekvő népességű Göd esetén máshogy van.

2023 február 09., 10:52

Életkorral kapcsolatos szakmai vita van a meddőségi kezeléseknél

Gulyás szeretné, ha a mostani szabályozás maradna, mondta a hvg.hu kérdésére.

2023 február 09., 10:50

Varga Judit kapta Völner Pált

Gulyás a fenti kijelentéssel igyekezett eloszlatni az igazságügyi miniszter felelősségét abban, hogy vagy nem cselekedett, vagy nem is tudott arról, amit minisztériumában főosztályvezetői szinten tárgyaltak, hogy a végrehajtók egy része korrupcióval szerezte meg a kinevezését. Gulyás szerint ez nem a miniszter felelőssége, mert Völner Pált nem ő választotta államtitkárának.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA
2023 február 09., 10:46

Ha ott tartunk GDP-ben, mint Portugália, miért nem tartunk ott tanárbérekben is?

Nyáron maga Gulyás beszélt erről a kedvező gazdasági fejleményről. Ehhez képest a legalacsonyabb portugál tanári fizetés 1100 euró (460 ezer forint), ami a duplája a magyar legalacsonyabb tanári fizetésnek.

Gulyás erre a kormány hónapok óta tartó kommunikációjának megfelelően arról kezdett beszélni, hogy az ellenzék áskálódása miatt nem érkeznek meg az uniós pénzek, amiből a béremelést is finanszíroznák.