Orbán Balázs: Aki uralja egy ország médiáját, az uralja az ország gondolkodását és azon keresztül az országot is

Média
2023 január 25., 13:22
comments 23

A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs – aki egyben a miniszterelnök politikai igazgatója – az MCC 2. nemzetközi médiakonferenciájának nyitónapján azt mondta: a média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot.

Ilyen nyíltan talán még sosem vallotta be az illiberális rendszer valamelyik magasabb rangú képviselője, hogy Orbán Viktornak és köreinek miért kell felzabálniuk a teljes magyar nyilvánosságot. (A Brain Bar-szupersztár gondolatmeneteinek jellege miatt az alábbiakban sajnos viszonylag sok állítás lesz zárójelben értelmezve.)

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én.
photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Orbán Balázs az eseményen arról beszélt, hogy a nyugati országokban az ottani média legalább 70-80 százaléka van nemzeti tulajdonban. (Az MTI tudósításából nem derül ki, ezt honnan szedte.) Szerinte a 2010 előtti Magyarországon ez az arány kevesebb mint 24 százalék volt (amiről szintén nem derül ki, mire alapozza), és ez „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett, de mostanra 50 százalék fölé került. Azt mondta, Magyarországot elsősorban a nyugati liberális oldalról olyanok miatt kritizálják, ami ott „egészen természetes”.

Azt mondta, magyar alapítványok, egyesületek, magánszemélyek, köztük konzervatívok, szocialisták, liberálisok és magyar egyházak, valamint a magyar állam is a médiatulajdonosok közé tartozik, ami egyúttal „természetes és jó médiapiaci átalakulás”. (A természetességről annyit, hogy a Gazdasági Versenyhivatal korábban érdemi vizsgálat nélkül hagyta jóvá a kormánypárti sajtóbirodalom összeolvadását, amikor a kormány 2018 decemberében nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az üzletet, amivel 476 médiatermék került a KESMA tulajdonába.)

Orbán Balázs a média és az ideológia kapcsolatáról szólva szomorú helyzetnek nevezte, hogy a nyugati médiavilágon belül olyan trend erősödik, amit a magyarok az 1989-es rendszerváltoztatás előttről ismernek: a média elkezd „bizonyos ideológiák szolgálólánya” lenni. (Itt minden jel szerint nem a mára orbánistává züllesztett, választások idején a 2X A FIDESZRE! szlogent – a médiatörvényt látványosan megsértvemantrázó sajtótermékek, tévék és rádiók tömegeiről beszélt.)

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én.
photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az, hogy a woke nevezetű, főként neomarxista alapból építkező ideológia foglyul ejti a médiát, egy olyan fejlemény, aminek „mi, magyarok nem örülünk” – mondta Orbán Balázs, aki szerint a magyarok ebben a helyzetben azokat támogatják, akik nem így gondolkodnak.

Orbán Balázs a rendszerváltás (MTI-ül: rendszerváltoztatás) utáni magyar történelem legnagyobb botrányának minősítette egyúttal, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt a magyar baloldalt és az őket támogató médiát döntő mértékben „különböző szürke csatornákon” keresztül külföldről finanszírozták. (Azért azóta akadt még egy-két választással kapcsolatos botrány.) (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.