Rákay A rettenthetetlenhez hasonló filmet csinálna a mohácsi csatáról

a hetedik művészet
2023 február 09., 13:25
comments 43

„Nekiálltunk a kreatív csapatommal a Mohács írásának” – mondta Rákay Philip a mohácsi csatáról szóló, készülő filmjéről január közepén, majd hozzátette: „Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén.” A film előkészítésén Rákay Szente Vajkkal és Kis-Szabó Márkkal dolgozik.

Rákay Philip
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Rákay szeretné, ha a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára időzített film A rettenthetetlenhez hasonló hatást váltana ki, mert szerinte „aki megnézte, másnap indult volna, hogy Mel Gibson oldalán a skótok szabadságáért küzdjön.”

A Mandinernek adott friss interjújában - amit a HVG szemlézett - azt is mondta, hogy „minden valamirevaló, nagy múltú nemzetnek filmre kell vinnie a történelmi eposzait.” A mohácsi csata szerinte olyan, mintha csak ma lenne: „ötszáz évvel ezelőtt ott állt a Magyar Királyság a fél világgal szemben, külső és belső ellenségek ütközőzónájában. S mégis volt egy »maroknyi« csapat, amely dacolt a lehetetlennel, sőt kis híján megfordí­totta az elképesztő túlerővel szembeni küzdelmet. Nem mindegy, hogyan meséljük el a saját történelmünket! Elegünk lett az agresszív globalista, haladár nyomulásból!”Rákay legutóbbi produkciója, az Aranybulla minden idők egyik legrosszabb magyar filmje a maga 1,2-es IMDB-átlagával. A producer/influenszer a sorozatról azt panaszolta, hogy „szegényről” úgy beszélnek a sajtóban, „mintha valami főbenjáró bűnt követett volna el a stáb, miközben csak egy ártatlan dokumentumfilm-sorozat készült, amelyről senki nem ígérte, hogy a Gladiátor magyar verziója lesz.” A köztévé a sorozatot irodalmi klasszikusként és szerelmi történetként emlegeti. Vígjátéknak mondjuk szerintünk nem rossz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.