Visszaállítanák a sorkatonaságot Németországban

külföld
2023 február 09., 17:16

Egyre több német politikus és katonai vezető javasolja a sorkötelezettség visszaállítását Németországban, miután az új védelmi miniszter hibának nevezte az általános hadkötelezettség 2011-es beszüntetését, írja a Guardian.

A fegyveres erőkért felelős német parlamenti biztos, Eva Högl szerdán sürgette a kormányt, hogy a német hadsereg létszámhiánya miatt gondolják át a kötelező polgári szolgálat valamilyen formájának visszaállítását. A balközép SPD képviselője szerint „mindenképpen több emberre lenne szükség a Bundeswehrben”.

Ugyanezt javasolta nemrég a német haditengerészet főnöke, Jan Christian Kaack is. Ő a norvég modellhez hasonló rendszert hozna létre, ahol minden 19 éves nőnek és férfinak kötelezően vizsgáznia kell, majd minden évfolyamból csak az igazán motiváltakat hívják be a hadseregbe.

Christian Lindner pénzügyminiszter ugyanakkor fantomvitának nevezte az ügyet, szerinte a német kormánynak jelenleg arra kell összpontosítania, hogy a Bundeswehr megerősödjön. Steffen Hebestreit kormányszóvivő is értelmetlennek nevezte a vitát, valamint kiemelte, hogy a Bundeswehr sorkatonai hadseregből hivatásos hadsereggé alakítását nem lehet egyik pillanatról a másikra visszafordítani.

A régóta fennálló vitát Boris Pistorius, a múlt hónapban hivatalba lépett új védelmi miniszter egy interjúja élesztette újjá, szerinte ugyanis hiba volt több mint egy évtizeddel ezelőtt megszüntetni a sorkatonaságot. Kijelentésével a tűzoltók és rendőrök elleni támadásokra és a fegyveres erők társadalmi elfogadottságára utalt a német társadalomban. „Annak idején minden második konyhaasztalnál ült egy sorkatona, ami azt jelentette, hogy a hadseregnek mindig volt kapcsolata a polgári társadalom egészével” - mondta.

Közben a háború kitörése óta ötször annyi német tagadta meg a katonai szolgálatot, mint korábban. Amíg 2021-ban csak 201 olyan kérelem érkezett a német Bundeswehrhez, amiben lelkiismereti okokra hivatkozva tagadták meg a katonai szolgálatot, 2022-ben, az orosz-ukrán háború kitörése után ez a szám 951-re ugrott. Ráadásul tavaly a toborzóirodák forgalma is jelentősen visszaesett.

A kötelező katonai szolgálat visszaállításához azonban a német államnak eurómilliókat kellene költenie a laktanyák újjáépítésére és korszerűsítésére, valamint a kiképzéshez szükséges fegyverek és felszerelések beszerzésére. Emellett a hadkötelesek száma is magasabb lenne, mint a múltban, mivel Norvégiához hasonlóan a katonai sorkötelezettség modern változatának a férfiak mellett a nőkre is vonatkoznia kellene.

Ugyanakkor a modern hadseregeknek összetett katonai eszközökre kiképzett személyzetre van szükségük, így a csak néhány hónapig szolgáló sorkatonáknak kevés haszna lenne. „Az oroszok más háborút vívnának ellenünk” - mondta Carlo Masala, a müncheni Bundeswehr Egyetem nemzetközi politika professzora. „Nem tömeghadseregre van szükség, hanem kiválóan kiképzett profikra.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.