Nem adna több pénzt határkerítésre Brüsszel

POLITIKA
2023 február 10., 05:45

Volodimir Zelenszkij látogatása után minden visszaállt a régi kerékvágásba: a kormány- és államfők egész éjjel hevesen vitatkoztak a migrációról az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben. A tárgyalás után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a tagállamok vezetői több azonnali gyakorlati lépésben egyeztek meg, növelnék a határvédelmi eszközökre szánt uniós támogatásokat. Ezt azonban

nem mindenki kerítésekkel képzeli el.Míg a találkozó előestéjén több ország is azért lobbizott, hogy Brüsszel segítsen kifizetni a határkerítéseket, Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen szerint azokról már kiderült, hogy nem működnek, mások pedig inkább az elutasított menedékkérők kezelésére összpontosítanának. A Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy külön uniós migrációs és menekültügyi csomagot hoznának létre, de a határkerítés egyes források szerint valószínűleg nem része ennek.

Karl Nehammer osztrák kancellár - az utóbbi időben megnövekedett a Nyugat-Balkánon keresztül Ausztriába érkező menekültek száma - a találkozó után azt mondta: az Unió úgyis fizetni fog a kerítésekért, még akkor is, ha most azt mondja, hogy nem.

(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.