Halálkultusz: az ideológia, ami megágyazott Putyin háborújának

külföld
2023 február 13., 05:07
comments 34

Tavaly novemberben, amikor már hónapok óta érkeztek a hírek arról, hogy orosz katonák tömegesen esnek el az Ukrajna ellen indított háborúban, a besorozott katonák feleségei és anyái által alapított civil szervezet találkozót akart szervezni Vlagyimir Putyinnal anyák napjára, hogy tiltakozzanak a fiatal orosz férfiak ágyútöltelékként való felhasználása ellen.

Putyin pár nappal később aztán tényleg találkozott orosz anyákkal, de nem a számos nőt összefogó civil szervezet képviselőivel, hanem gondosan kiválogatott orosz nőkkel, akik közül többeket a független sajtó később kormányközeli szervezetek tagjaként azonosított.

Az orosz elnök ezen a találkozón beszélt egy nővel, akinek elmondása szerint a fia nemrég halt meg Ukrajnában, és Putyin elmondta neki, hogy előbb vagy utóbb mind meghalunk, így az igazi kérdés az, hogy hogyan éltünk előtte: vannak, akik vodka vagy hasonló okok miatt halnak meg, és szinte nem is éltek előtte. De a nő fia élt, tette hozzá Putyin, és beteljesítette a célját, ezért nem hiába távozott az élők sorából.

Putyin üzenete szervesen illeszkedik az orosz propaganda elmúlt években sulykolt üzenetéhez. A Meduza gyűjtése alapján csak az elmúlt hónapokban

  • az ismert kormánypárti tévés propagandista, Vlagyimir Szovoljov arról beszélt, hogy az oroszok nem félnek egy esetleg pusztító atomháborútól sem, mert tudják, hogy mind a paradicsomba kerülnek,
  • a színész-politikus Dmitrij Pevcov arról beszélt, hogy az oroszok mindenki másnál jobban tudják, hogyan kell szeretni, barátságokat kötni és meghalni,
  • míg az RT legismertebb propagandistája, Margarita Szimonjan, miután felmerült, hogy merényletet tervezhettek ellene, elmondta, hogy mindannyian meg fognak halni, és sokkal jobb merénylet által meghalni (főleg ha előtte a helyes célokért küzdött), mint legyengülve, egy súlyos betegség után.

De a lehetséges apokaliptikus jövő víziója már 2018-ban megjelent Putyinnál, amikor egy interjúban elmondta, hogy pontosan tudja, egy esetleges orosz megtorló nukleáris csapás globális katasztrófát jelentene. Aztán hozzátette, hogy nem látja értelmét védeni egy olyan világot, melyben nem létezik Oroszország.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.