Megkapta a bővítési engedélyt a gödi Samsung-gyár

gazdaság
2023 február 13., 06:55
comments 5

Vasárnapi határozatával jóváhagyta a Pest megyei katasztrófavédelem, hogy a gödi Samsung-gyár „veszélyes tevékenységet” végezzen az üzem bővítése során létrejött épületrészekben, írja a Mérce.

Január 31-én közmeghallgatást tartottak a témáról, ahol civilek felolvasták a katasztrófavédelem korábbi határozatait a gyárban észlelt tűzvédelmi szabálytalanságokról. Az alkalmanként kiszabott pármillió forintos bírságok nem értek el különösebb eredményt, ezért a tiltakozók követelték, hogy ne kapjon bővítési engedélyt a Samsung.

A mostani határozatból kiderül, hogy az engedélyezés során több hiányosságot találtak: több épületrészben nem igazolták a tűzoltó rendszer üzemképességét, később pedig a cég nem tudta igazolni, hogy az alvállalkozók megkapták a baleseti felkészítést. A katasztrófavédelem szerint végül minden hiányosságot pótoltak.

photo_camera A gödi Samsung-gyár Fotó: Németh Dániel/444

Péntek délután lemondott Göd ellenzéki polgármestere, aki 2019-es megválasztása után több beleszólást kért az előző, fideszes vezetés által jóváhagyott gyárbővítésbe. Végül a kormány 2020-ban elvette a gödi önkormányzattól a gyár területért, különleges gazdasági övezetet alakított ki, és az onnan várt adókkal együtt átadta a fideszes többségű megyei közgyűlésnek. Nem sokkal később az ellenzéki koalíció is felbomlott, végül ez vezetett Balogh Csaba lemondásához.

A gödihez hasonló akkumulátorgyárak országos témává váltak, mióta Debrecenben éles lakossági tiltakozás indult a kínai CATL gigaberuházása ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.