Lemondott Göd ellenzéki polgármestere a „DK és a Fidesz koalíciója” miatt

POLITIKA
2023 február 10., 16:12
comments 33

Péntek délután Balogh Csaba, Göd ellenzéki polgármestere az oldalán jelentette be a lemondását. Azt mondta: „Nem tudok küzdeni a NER-nek a helyi és az országos többsége ellen.” A munkájára büszke, mert szerinte a körülmények ellenére minden tőle telhetőt megtett, de úgy látja, „mostanra a Fidesz és a velük kollaboráló helyiek” teljesen kiüresítették a hatáskörét.

Sokáig azért tűrtem, mert abban reménykedtem, hogy egy következő választáson én tudom majd kiválogatni azt a képviselőgárdát, akikkel végre tudjuk hajtani a terveinket. De azt látom, hogy a NER módszeresen kikészíti a becsületes embereket. mindig pont akkora létszámban, hogy ne tudjunk érdemben felszólalni ellenük” - mondta.

A momentumos színekben megválasztott Balogh Csaba a kezdetektől több beleszólást kért a Samsung akkumulátorgyárának bővítésébe, amit még az előző, fideszes vezetés hagyott jóvá. Végül a kormány 2020-ban elvette a gödi önkormányzattól a gyár területért, különleges gazdasági övezetet alakított ki, és az onnan várt adókkal együtt átadta a fideszes többségű megyei közgyűlésnek.

Balogh a 444-nek azt mondta, hogy a képviselőtestület megosztottsága miatt már nem lehetett vezetni a várost. A 2019-es önkormányzati választások után az ellenzék még 8 helyet szerzett a 12 fős testületben, amivel kényelmes többségük volt. De nem sokkal azután, hogya kormány egyszerűen elcsatolta a Samsung akkumulátorgyárát a településtől, az ellenzéki együttműködés is szétrobbant, a 8 fős frakció fele szembefordult a momentumos polgármesterrel, majd a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel együtt nyesegették meg a jogköreit. Előfordult, hogy megpróbálták felfüggeszteni Baloghot, aki szerint ezzel elárulták az ellenzéki összefogást. Elmondta, hogy ez nagyobb visszalépést jelentett, mint a különleges gazdasági övezet kijelölése.

A Samsung gödi gyára a lakóövezet mellett
photo_camera A Samsung gödi gyára a lakóövezet mellett Fotó: Németh Dániel/444

Ezek az ex-DK képviselők bebizonyították azt, hogy bár országosan a legorbánellenesebbnek tartják magukat, valójában itt helyben bármilyen alkuba belementek a Fidesszel. Ez is azt mutatja, hogy addíg, amíg ott vannak ebben a rendszerben, addig az ellenzéknek esélye sem lesz rendszert váltani, és ugyanúgy kétharmaddal fog bukni a Fidesz ellen” - mondta a lemondó beszédében Balogh.

Szerinte a „DK és a Fidesz koalíciójának” első jele az volt, amikor a Gödi Kommunikációs Nonprofit Kft. élére olyan személyt választottak, aki csak politikai célokat akart végrehajtani és kikészíteni a polgármestert.

A testület többször megkerülte a polgármestert. December elején, amíg Balogh Kárpátaljára vitt segélyszállítmányt, a helyettesítéssel megbízott alpolgármester elintézte, hogy Mészáros Lőrinc cége megkapja a tulajdonosi hozzájárulást a közművesítési projektjéhez, pedig Balogh ezt egy környezeti tanulmány bemutatásához kötötte volna, mert attól tartottak, hogy romlana az ivóvíz minősége. Balogh ma már úgy látja, hogy civil aktivistaként jobban tudja képviselni a lakókörnyezete érdekeit, mint polgármesterként. Szerinte a tetsület többsége a gyár és a NER érdekeit szolgálja ki.

Balogh civilként folytatná tovább, mert „civilként végre nem kell engedélyt kérnem a NER fideszes és DK-s tagjaitól ahhoz, hogy pert tudjak indítani azok ellen, akik megérdemlik, és meg tudjam védeni magam a hazugságaik ellen. Civilként nem nekem kell majd magyaráznom azt, hogy mi folyik a Samsungban. Civilként végre kimondhatom azt, hogy Magyarországon és Gönön nem működik a demokrácia és az önkormányzatiság”.

Szerinte ezeket csak akkor lehetne helyreállítani, hogy a Fidesszel és a DK-val együtt váltanák le a NER-t. Január végén Balogh frakciójának egyik tagja, Hlavács Judit szintén lemondott a képviselőségről. Ő akkor azt írta: „Gödön nem a Fidesz ellenzéke vezeti a várost, és nem szeretnék személyes közreműködésemmel hozzájárulni egy ellenzéki városvezetés látszatának fenntartásához.”

2020 augusztusában a DK kizárta a tagságából a Baloghot megpuccsoló Lőrincz Lászlót, a párt másik helyi képviselője, Szilágyi László már korábban kilépett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.