Ideiglenesen lezárták Moldova légterét

külföld
2023 február 14., 13:31
comments 2

Helyi idő szerint 16 óráig „biztonsági okokból” lezárták a légteret Moldovában, közölte az Air Moldova, a kelet-európai ország nemzeti légitársasága. Közleményükben azt írták, hogy várják a lehetőséget a járatok újraindítására.

A Moldova Libera Telegram-csatorna szerint egy drónt észleltek Chisinauban, a fővárosban, ami állítólag Ukrajnából repült be. A hatóságok nem nyilatkoztak az esetről.

Maia Sandu elnök hétfőn azt mondta, Vlagyimir Putyin oroszbarát bábkormányt akar Moldova élére állítani, meg akarja akadályozni az ország uniós csatlakozását, és be akarja vonni az Ukrajna elleni háborújába.

Oroszország Moldova elleni terveiről Volodimir Zelenszkij is beszélt múlt héten az Európai Unió vezetőinek az ukrán hírszerzés információira hivatkozva. Azt mondta, az ukránok lehallgatták az orosz hírszerzés terveit arról, hogyan kebelezné be Oroszország Moldovát, a tervekről pedig már tájékoztatta Maia Sandut.

Moldova határos Ukrajnával, a szakadár transznisztriai régióban pedig orosz katonák állomásoznak.

Moldova éppen politikai válságban van, február 10-én ugyanis lemondott a kormány. Natalia Gavrilita miniszterelnök kormánya 2021 augusztusában lépett hatalomra, a koronavírus-járvány és az ukrajnai invázió hatásai viszont komoly nehézségeket okoztak az országnak. (Meduza, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.