Egy tőből kiszakadt és eldőlt tizenkét emeletes lakóháznál dolgozott a magyar mentőcsapat

külföld
2023 február 15., 14:09
  • Már 35 ezer halálos áldozata van a törökországi földrengésnek, ahol csodával határos módon több mint egy héttel a történtek után még találnak túlélőket.
  • A földrengés utáni első héten több nemzetközi keresőcsapat is dolgozott Törökországban, köztük a magyar állami Hunor mentőcsapat hivatásos tűzoltói is.
  • Három nappal a hazaérkezésük után Leczki Sarolta, a csapat egyik kutyás tagja mesélt a 444-nek arról, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük.

A Hunor mentőcsapata 55 fővel és két mentőkutyával indult Törökországba múlt hétfő éjszaka, miután hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg az ország délkeleti részét, közel a szíriai határhoz, amit utórengések is követtek. A mentőegység tagja volt két nyolcéves, személykereső-romkutató kutya is, egy Dexter nevű labrador retriever és Leczki Sarolta malinois kutyája, Karma.

photo_camera Leczki Sarolta és Karma

Leczki Saroltának, aki hivatásos tűzoltóként dolgozik, és a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány létrehozója, nem ez volt az első külföldi útja, ahol földrengés utáni mentésben kellett részt vennie: 1999-ben Törökországban, 2005-ben Pakisztánban, 2009-ben Indonéziában is dolgozott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.