Hivatali visszaélésben bűnösnek találták Demeter Mártát, aki azt állította, hogy honvédségi géppel szállították haza Orbán lányát Ciprusról

POLITIKA
2023 február 15., 15:01
comments 9

Lényegében helyben hagyták az ítéletet Demeter Márta egykori LMP-s országgyűlési képviselő ellen szerdán: Demeter korábban tévesen állította, hogy honvédségi géppel szállították haza Ciprusról Orbán Viktor egyik lányát, ezért hivatali visszaélésben találták bűnösnek. Egy korábbi ítélet kimondja, hogy az őt perlő fideszes politikusok állításaival szemben államtitkot nem sértett.

A képviselőt Hollik István és más fideszes politikusok perelték be, mert a vád szerint akkor még az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökként 2018-ban a kecskeméti repülőbázison - a honvédelmi miniszter előzetes tudomásával - repülési naplóadatokba tekintett be, majd azokat politikai előnyökért meghamisítva tette közzé. Később kiderült, hogy valójában egy névazonos magyar katona lányáról van szó, de Demeter pert nyert a fideszes képviselőkkel szemben, amiért azt terjesztették róla, hogy minősített adattal élt vissza.

A Pesti Kerületi Bíróság eredetileg 1,8 millió forint büntetést szabott ki a politikusra, aki fellebbezett, és az összeget a Fővárosi Törvényszék most a felére, 900 ezer forintra csökkentette. A képviselő nem vett részt a nyilvános ítélethirdetésen, az indoklás zárt ülésen hangzott el. Az egykor MSZP-s Demeter öt éve LMP-sként jutott be a parlamentbe. Tavalyelőtt már a Jobbik színeiben indult az előválasztáson, de kikapott, és listán sem kapott befutó helyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.