Megnyugodhatnak a sportklubok, folytatódhat a TAO-program

sport
2023 február 17., 16:48

„A TAO-program további 6 évre, azaz 2029. június 30-ig folytatódhat” - jelentette be a Facebookon Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. A program 12 éve indult, de a kormánynak 6 évente engedélyt kell kérnie a folytatásra az Európai Bizottságtól. A kérelmet már korábban beadták, de a Bizottság csak most hagyta jóvá azt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A TAO-program lényege, hogy a cégek a társasági adójukat nem az államkasszába fizetik, hanem hat kedvezményezett sportág - labdarúgás, kézilabda, vízilabda, kosárlabda, röplabda és a jégkorong - egyesületei és szövetségei kapják meg. Ezekből épülhet például műfüves focipálya Felcsúton (ahol amúgy egy 4 csillagos hotelt is felhúztak a TAO-pénzekből).

A 24.hu összesítése szerint 2011 óta összesen 923 milliárd forint ment sportszövetségeknek és -egyesületeknek a nyereséges cégek társasági adójából. A legtöbb pénzt a foci kapta: 91,3 milliárd jutott az MLSZ-nek, 265,4 milliárd a kluboknak. A TAO-rendszer legsikeresebb pénzgyűjtője az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, tíz év alatt 36,3 milliárd forintot húztak be.

Idén sem a sporton spórol a kormány, a júniusban elfogadott költségvetés alapján 2023-ban mindent egybevéve 385 milliárd forintot terveznek elkölteni a sport területén, amiből 139 milliárd a TAO.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.