Szijjártó: Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal

POLITIKA
2023 február 17., 15:40

„Én egy őszinte ember vagyok, én hogyha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Mint ahogy elmentem - nem titokban - és az elmúlt időszakban tudósítottunk minden ilyen alkalomról” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV azon kérdésére, hogy miért utazott a Putyin-barát Fehéroroszországba tárgyalni.

Szijjártó Péter hétfőn Minszkbe ment tárgyalni Szjarhej Alejnyik belarusz külügyminiszterrel, ahol a magyar külügyminiszter azonnali tűszünetet és béketárgyalást sürgetett.

Azt is mondta, hogy: „Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal” - jelentette ki Szijjártó Péter, aki a külügyminiszteren kívül a gazdasági miniszterrel is tárgyalt.

Ezzel csak az a probléma, hogy az Európai Unió hivatalos álláspontja szerint „az EU a lehető leghatározottabban elítéli Belarusz részvételét az Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan orosz katonai agresszióban.” Az álláspont kimondja, hogy az Aljakszandr Lukasenka vezette Belarusz támogatja Oroszország katonai agresszióját, mert megengedi az orosz hadseregnek, hogy a területéről rakétákat lőjenek ki Ukrajnára, illetve átengedi az orosz nehézfegyvereket és az orosz légierőt. Az EU emiatt tavaly többek között

  • egyéni és gazdasági szankciókat vetett ki 22 emberre,
  • kereskedelmi korlátozásokat vezetett be,
  • kizárt öt bankot a SWIFT rendszerből,
  • és megtiltotta a a Belarusz Központi Bankkal bonyolított tranzakciókat.