Zelenszkij: Kizárt, hogy Ukrajna területeket adjon Oroszországnak

háború
február 17., 09:12
comments 4

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lehetőségét is kizárta annak, hogy a békéért cserébe Ukrajna területeket adjon Oroszországnak. Az elnök a BBC-nek adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a területek átengedése azzal fenyegetne, hogy Oroszország „bármikor visszatérhet”, míg a nyugati fegyverek felgyorsítanák a békét.

photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Zelenszkij elmondta, hogy az oroszok tavaszi hadjárata már elkezdődött, több irányból érkeznek a támadásaik. Úgy véli, ellen tudnak állni addig, amíg képesek lesznek ellentámadást indítani, de megismételte a nyugati országokhoz intézett kérését, hogy adjanak fegyvereket Ukrajnának, mert „Oroszország csak a fegyverek nyelvén ért.”

„Ma a túlélésünk az egységünk – mondta Zelenszkij arról, hogy szerinte hogyan fog véget érni a háború. – Ukrajna a túléléséért küzd.” Kijelentette, hogy országa biztonsági garanciákat szeretne, és „bármilyen területi megalkuvás gyengítene minket államként.” Az ukrán elnök szerint nem a kompromisszumtól félnek, hanem egyszerűen nem bíznak Putyinban, ezért semmiféle párbeszédet nem tudnak elképzelni vele.

Lukasenka fenyegetőzésével kapcsolatban arról beszélt, hogy reméli, Belarusz nem lép be a háborúba. „Ha mégis, akkor harcolunk, és túl fogjuk élni” - fogalmazott. Szerinte hatalmas hiba lenne újra megengedni, hogy Oroszország Belaruszt állomáshelyként használhassa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.