Soha ne felejtse el Napóleont! - üzente Macronnak az orosz külügy

külföld
február 19., 11:00
comments 6

Oroszországot legyőzni kell, nem szétzúzni, mondta Emmanuel Macron francia elnök a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erre reagált vasárnap: Moszkvában még élénken emlékeznek egy másik francia államfőre, Bonaparte Napóleonra, aki szintén le akarta győzni Oroszországot, és akinek „földi maradványai Párizs központjában nyugszanak”.

Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron Napóleon sírjánál a császár halálának 200. évfordulóján 2021-ben
photo_camera Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron Napóleon sírjánál a császár halálának 200. évfordulóján 2021-ben Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON/AFP

Napóleon 1812-ben indított hadjáratot Oroszország ellen, Moszkváig is eljutott, de végül kénytelen volt visszavonulni a tél beállta előtt. A francia hadsereg és európai szövetségesei lényegében megsemmisültek a már október-novemberben beköszöntő orosz télben. Napóleon az oroszországi vereség után másfél évvel lemondásra kényszerült.

(via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.