Putyin szerint Kína és Oroszország kapcsolata új szintre lépett, és Hszi Csin-Ping hamarosan Moszkvába utazik

külföld
2023 február 22., 14:11
comments 5

Vlagyimir Putyin szerdán Vang Ji kínai államtanácsos látogatása után bejelentette, hogy Hszi Csin-ping hamarosan Oroszországba látogat, és kijelentette, hogy a két ország kapcsolata „új szintre” lépett. „Várjuk a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatását, ebben megegyeztünk - mondta Putyin. A vezető kínai diplomata Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyalt új megállapodásokról, de ezekről nem közöltek részleteket.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-Ping 2022-ben egy szamarkandi csúcstalálkozón
photo_camera Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-Ping 2022-ben egy szamarkandi csúcstalálkozón Fotó: SERGEI BOBYLYOV/AFP

„Minden halad, fejlődik. Új határokat érünk el” - mondta Putyin Vangnak a Kremlben arról, hogy a kétoldalú kereskedelem a vártnál jobban alakul, és hamarosan elérheti az évi 200 milliárd dollárt, szemben a 2022-es 185 milliárd dollárral. Kína Oroszország legnagyobb olajvásárlója, Moszkva államkasszának egyik legfontosabb bevételi forrása, és Oroszország jobban függ Kínától, mint valaha.

Vang azt ecsetelte az orosz elnöknek, hogy a két ország kapcsolata ellenállt az ingatag nemzetközi helyzetnek, és a válságok lehetőségeket is rejtenek. Kijelentette, hogy azon fog dolgozni, hogy „erősítse és elmélyítse” a Moszkva és Peking közötti kapcsolatokat. Kína és Oroszország kapcsolata az államtanácsos szerint nem irányul harmadik fél ellen, de ugyanúgy „nem engedne harmadik fél nyomásának sem” – ezzel egyértelműen az Egyesült Államoknak szúrt oda.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton figyelmeztette Vang államtanácsost annak következményire, ha Kína anyagi támogatást nyújtana Oroszország Ukrajna elleni háborújához, és kettőjük találkozója után azt mondta, Washington aggódik, hogy Peking fegyverek szállítását fontolgatja Moszkvának. Utóbbi azzal fenyegetne, hogy az ukrán háború egyfelől Oroszország és Kína, másfelől Ukrajna és az Egyesült Államok vezette NATO közötti konfrontációvá fajuljon. Peking eddig tagadta, hogy katonai támogatást nyújtott volna Oroszországnak.

Király András hétfőn számolt be a Müncheni Biztonsági Konferencián elhangzottakról, ahol Kína szerepével (és esetleges szerepvállalásával) kapcsolatban többen is aggodalmukat fejezték ki. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.