Az Európai Bizottságnál betiltották a TikTokot

TECH
2023 február 23., 14:04

Biztonsági aggályok miatt megtiltja munkavállalóinak az Európai Bizottság, hogy TikTokozzanak: a nyugati kormányokat ugyanis egyre jobban aggasztják azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kínai technológiai vállalatok hírszerzési célokkal adatokat szolgáltatnak a Kommunista Pártnak, írja a Politico.

Egy magas rangú tisztviselő a lapnak azt mondta, csütörtökön a Bizottság összes alkalmazottját felszólították, hogy távolítsák el a munkahelyi- és a személyes eszközeikről is a TikTokot - utóbbiról csak akkor, ha arra munkához kapcsolódó alkalmazásokat is telepítettek. Hogy mi alapján jutottak arra, hogy az alkalmazás kiberbiztonsági kockázatot jelent, nem hozták nyilvánosságra.

A TikTok szóvivője azt mondta, az intézkedés tévhiteken alapul, ezért felveszik a kapcsolatot a Bizottsággal, hogy tisztázzák az adatvédelmi szabályaikat. A közösségimédia-alkalmazást Európa-szerte több mint 125 millió ember használja.

Az Egyesült Államokban decemberben betiltották az alkalmazás használatát a szövetségi kormányzati eszközön, tavaly augusztusban pedig a brit parlament állította le a TikTok-fiókját. Írországban jelenleg is vizsgálják, összeegyeztethetők-e az alkalmazás adatvédelmi szabályai az Unió általános adatvédelmi rendeletével, a GDPR-ral.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.