Zelenszkij találkozni akar Hszi Csin-pinggel

külföld
2023 február 25., 07:15
comments 1

Volodimir Zelenszkij találkozni szeretne Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy a kínai kormány béketervéről tárgyaljanak - írja a BBC. Az ukrán elnök pénteken arról beszélt, hogy Kína keresi a békekötés lehetőségét, és hozzátette, szeretné azt hinni, hogy a kínai kormány nem fog fegyvereket adni Oroszországnak. A kínai kormány egyelőre nem reagált Zelenszkij felvetésére.

A kínai kormány pénteken, az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordujára időzítve állt elő 12 pontos béketervével, amelyben többek között az áll, hogy tiszteletben kell tartani valamennyi ország szuverenitását, folytatni kell a párbeszédet, el kell érni a nukleáris fegyverek bevetésének teljes tilalmát, kerülni kell a civilek elleni támadásokat. Azt viszont explicit nem mondja ki a javaslat, hogy az orosz katonáknak vissza kellene vonulniuk a 2022 február 24 után elfoglalt területekről, miközben a javaslat elítéli az egyoldalú szankciók bevezetését.

Az orosz kormány lelkesen fogadta a javaslatot, az orosz külügy közleménye szerint teljesen egyetértenek Peking nézeteivel. A nyugati vezetők viszont nem lelkesedtek ennyire, sőt.

"Putyinnak nagyon tetszik, úgyhogy hogy lehetne jó javaslat?"- válaszolt kérdéssel a sajtó kérdésére Joe Biden amerikai elnök a kínai javaslatról. Hasonlóan reagált Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki szerint Peking nem igazán hiteles az orosz-ukrán kérdésben, hiszen nem ítélte el Ukrajna illegális megszállását.

A béketerv bejelentésével párhuzamosan ráadásul olyan hírek is megjelenetek, amelyek a kínai-orosz viszony erősödésére utalnak. Vang Ji kínai államtanácsos szerdán Moszkvába látogatott, tárgyalásuk után pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy új szintre lépett Kína és Oroszország kapcsolata. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta a héten, hogy az amerikai hírszerzés szerin Kína drónokkal és más fegyverekkel láthatja el az orosz hadsereget a jövőben. Ezt a kínai kormány határozottan tagadta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.