A Magyar Hírlapban felköszöntötték Jiři Menzelt, aztán úgy tettek, mintha pontosan tudták volna, hogy három éve halott

képzavar
2023 február 26., 14:42
comments 12

„Jiři Menzel ma nyolcvanöt éves. Ki tudja, talán híresen antibohém életformája is segítette abban, hogy ilyen szép kort érjen meg”

– írta csütörtökön a Magyar Hírlapban Kerékgyártó György a legendás cseh filmrendezőről.

Jiři Menzel 2013-ban Beverly Hillsben
photo_camera Jiři Menzel 2013-ban Beverly Hillsben Fotó: Valerie Macon/AFP

Holott Jiři Menzel – ahogy arra a Media1 felhívta a figyelmet – már 2020 őszén meghalt, és ezt annak idején még a kormánypárti lap is megírta.

A Magyar Hírlap ezután először megpróbált úgy tenni, mintha pontosan tudták volna, hogy a 82 évesen elhunyt rendező már nem él:

„KIIGAZÍTÁS

Az alábbi cikkben Jiři Menzel születésnapjáról szerettünk volna megemlékezni, aki olyan nagy hatással volt a filmkészítésre, a szellemisége itt él velünk, ezért olyan, mintha ma is köztünk élne. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a rangos alkotó évekkel ezelőtt elhunyt, s amennyiben az alábbi, erősen szubjektív megemlékezés esetleg azt sugallná, hogy ezzel nem vagyunk tisztában, ezért elnézést kérünk. Egyúttal, a félreértések elkerülése érdekében, néhány mondatot egyértelműsítünk.”

De, úgy látszik, az átírás sem volt elég, mert végül simán leszedték a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.