Meghalt Jiří Menzel

Menzel 2013 szeptemberében Beverly HillsbenFotó: VALERIE MACON/AFP

82 éves korában meghalt Jiří Menzel, világhírű cseh filmrendező.

Halálhírét felesége osztotta meg a Facebookon. Olga Menzelova azt írta: „Szeretett Jiřinkónk, becsületesek közül is a legbecsületesebb. Tegnap este karjainkban hagytad itt a világunkat."  

Jiří Menzel 1938-ban született Prágában, és a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán tanult. Pályája elején a cseh állami televíziónál dolgozott sokáig, mielőtt igazán filmezni kezdett. 

Nevét a csehszlovák új hullám egyik legfontosabb alakjaként ismeri a filmtörténet. Legfontosabb filmje a Szigorúan ellenőrzött vonatok volt, amiért 1967-ben Oscar-djat is kapott, és Golden Globe-ra is jelölték. A Pacsirták cérnaszálon című 1969-es filmje Arany Medvét nyert. Ő rendezte többek az 1981-es Sörgyári capricciót is, a 2006-os Őfelsége pincére voltam című filmje pedig FIPRESCI-díjat kapott. 

Több magyar filmben is játszott, többek közt Böszörményi Géza Szívzűr című filmjében és Szabó István Ajtó című filmjében is. 

Közeli kapcsolatot ápolt a magyar művészvilággal: 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést is megkapta. (Parameter.sk

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.