Az eltűnt kínai bankár a hatóságoknak segít a nyomozásban cége szerint

külföld
2023 február 27., 06:46

Kína egyik legbefolyásosabb bankára, Pao Fan több mint tíz napja vált elérhetetlenné. Ahogy mi is írtunk róla, a China Renaissance befektetési bank elnök-vezérigazgatójáról nem lehetett tudni, hogy hol van, illetve hogy elérhetetlensége a csoport üzleti tevékenységével és/vagy működésével függene össze.

A Guardian most azt írja, a China Renaissance közleménye szerint Pao Fan „együttműködik a vizsgálatot folytató kínai hatóságokkal”, illetve hogy a cégcsoport „üzleti és működési tevékenységei normálisan folytatódnak”. Hogy pontosan milyen vizsgálatokat folytatnak a hatóságok és abban miként vesz részt a munkatársai számára is elérhetetlenné vált bankár, nem derült ki.

Pao Fan, a China Renaissance befektetési bank alapítója
photo_camera Pao Fan, a China Renaissance befektetési bank alapítója Fotó: NIU BO/Imaginechina via AFP

A Reuters korábban azt írta, a hatóságok a hónap elején vitték el Pao Fant, hogy segítsen egy korábbi kollégája, a vállalat korábbi elnöke elleni nyomozásban.

Pao Fan eltűnésének hírére a bank részvényei 50 százalékkal estek a hongkongi kereskedésben. A China Renaissance-t 2005-ben még tanácsadói és befektetési cégként alapította, a bank azóta Kína egyik vezető pénzintézetévé nőtte ki magát, és az ország nagy technológiai vállalatai bízzák rá üzleti ügyeiket. A bankár eltűnése aggodalomra adhat okot, hiszen a pekingi vezetés már több hasonló milliárdos üzletemberre lecsapott, rossz szemmel nézve a vagyonukat.