Mégsem léphet fel a Laibach Kijevben

popzene
2023 február 27., 13:51
comments 13

A szervezők lemondták a Laibach március 31-re tervezett kijevi koncertjét, miután a szlovén zenekarnak a háború okaival kapcsolatban tett nyilatkozatai komoly vitákat váltottak ki Ukrajnában.

A Laibach a szlovén hírügynökséggel (STA) közölte: az együttes szembekerült azzal a kategorikus megközelítéssel, ami határozottan azt állítja, hogy minden orosz rossz, hogy az orosz művészet értéktelen, ami természetesen elfogadhatatlan számunkra.

A szervező a Facebookon azt írta, el akarják kerülni az ukrán társadalom megosztását, a koncert lemondása pedig a viták okát szünteti meg. „Annak ellenére, hogy a zenekar kifejezte támogatását Ukrajna és az ukránok iránt, és elítélte az orosz rezsimet, a fellépés híre a közönség jelentős részének ellenkezését váltotta ki” – írta.

Ehhez hozzájárult az is, hogy a Laibach azt állította, a jelenlegi háború egy Oroszország és az USA között, Ukrajna területén zajló geopolitikai konfliktus. A Guardian idézte a zenekart, ami úgy fogalmazott, hogy „az ukrajnai konfliktus egy cinikus proxyháború, ami a szuperhatalmak és a pénzügyi tőke geostratégiai érdekeit szolgálja”.

Az ezután beindult kritikákra reagálva a Laibach három nappal ezelőtt közölte: sohasem akarták megsérteni az ukránokat, még kevésbé eljelentékteleníteni a harcuk fontosságát. „Geopolitikai ügyeket nem lehet megoldani fegyveres támadással és politikai felbujtással” – írták.

A Laibach 2015-ben Észak-Koreában
photo_camera A Laibach 2015-ben Észak-Koreában Fotó: Laibach/Facebook

Az indusztriális zene és a techno élő legendája a háború kitörése óta első külföldi zenekarként adott volna teljes koncertet az ukrán fővárosban, a Bel Etage Music Hallban. Az esemény címe Eurovision volt, ami utalás arra, hogy idén Ukrajnának kellett volna megrendeznie az Eurovíziós Dalfesztivált. (A dalversenyt tavaly Ukrajna nyerte, de a háború miatt Kijev visszalépett a rendezéstől, amit Liverpool vállalt át.)

A Laibach Szlovénia legismertebb zenekara. 1980-ban alakult az akkori Jugoszláviában, és már korai koncertjeit, performanszait botrányok kísérték, miután Jugoszláviában provokatív céllal használtak különböző diktatórikus jelképeket. A betiltások és hatósági eljárások ellenére a Laibach 1985-től lemezeket adhatott ki és a nemzetközi színtéren is ismert lett. Ez például egy híres, Slobodan Miloševićet és a nácikat egyszerre parodizáló beszéd volt 1989-ben Belgrádban:

link Forrás

Több alkalommal léptek fel meglepő helyeken, 2015-ben például Észak-Koreában adtak koncertet. A most lefújt kijevi koncert bevételét a Laibach jótékony célokra akarta fordítani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.