Lassan kizárhatjuk, hogy titkosügynökök ármánykodása okozná a Havanna-szindrómát

külföld
2023 március 01., 18:09
comments 3

Éveken át tartó nyomozás után arra jutottak az amerikai titkosszolgálati szervek, hogy minden valószínűség szerint nem idegen hatalom támadása áll a közel ezer diplomatát érintő Havanna-szindróma mögött.

2017-től érkeznek hírek rejtélyes módon megbetegedő amerikai diplomatákról, akik rendre hasonló tünetekről számolnak be, és akik az alapos orvosi vizsgálatok alapján agykárosodást szenvedtek. Az első ilyen eseteket Kuba fővárosában, Havannában tapasztalták, ahol nem csupán az Egyesült Államok nagykövetségén, hanem a kanadai nagykövetség közeli épületében dolgozók körében is jelentkeztek különös megbetegedések.

William J. Burns, a CIA igazgatója
photo_camera William J. Burns, a CIA igazgatója Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Sokan orosz titkos ügynököket sejtettek a megbetegedések mögött, de a Washington Post szerint a CIA és a többi hatóság jelentései cáfolják az ilyen feltevéseket. A vizsgálatok során semmilyen bizonyítékot nem találtak, ami arra utalna, hogy irányított energiával, vagyis valamilyen sugárnyalábbal támadták volna meg az érintetteket.

A CIA tavaly év elején is jelezte, hogy környezeti hatások, stressz vagy korábban diagnosztizálatlan egészségi problémák okozhatták a fejfájással, látásproblémákkal, szédüléssel járó betegséget.

Az amerikai kormány tavaly nyáron úgy döntött, egyes érintettek 100-200 ezer dollárt kompenzációt kaphatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.