Kilakoltatják Harry herceget és feleségét a nagy-britanniai otthonukból

külföld
2023 március 02., 11:12

Arra kérte a brit királyi család Harryt és Meghant, hogy hagyják el a windsori uralkodói rezidencia közvetlen közelében lévő nagy-britanniai otthonukat, a Frogmore Cottage-t. A lakást III. Károly öccse, a szexbotrányba keveredett András herceg kaphatja meg.

photo_camera Fotó: CHRIS JACKSON/Getty Images via AFP

Harry és Meghan jó ideje nem lakik már állandó jelleggel a tíz hálószobás, műemléki védelem alatt álló rezidencián, három éve Kaliforniában élnek. A ház mégis az övék volt eddig, II. Erzsébet királynőtől kapták ajándékba esküvőjük után.

Szóvivőjük szerda esti bejelentése szerint azonban az udvar azt kérte, hogy ürítsék ki az épületet, ahová első gyermekük megszületése előtt költöztek a londoni Kensington-palotából. A döntést Harry apja, III. Károly király hagyta jóvá. Amikor odaköltöztek, a Frogmore Cottage elég rossz állapotban volt, a felújítás - amit, az adófizetők fedeztek - 2,4 millió fontba, átszámítva több mint egymilliárd forintba került. Harry azonban később teljes egészében megtérítette az összeget.

A bejelentés, hogy Harryt és Meghant gyakorlatilag kiköltöztették egyetlen nagy-britanniai lakóhelyükről, nem egészen néhány héttel követi a herceg Tartalék című életrajzi könyvének megjelenését, ami elég nagy visszhangot váltott ki (a könyvet podcastban és cikkben is szemléztük).

Harry herceg könyvét reklámozó Harry herceg Harry herceg hazájának egyik könyvesboltjában.
photo_camera Harry herceg könyvét reklámozó Harry herceg Harry herceg hazájának egyik könyvesboltjában. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A házaspár 2020 januárjában lépett vissza az Egyesült Királyság királyi családjának magas rangú tagjaként betöltött szerepből. Azóta új életet kezdtek az Egyesült Államokban. A könyv megjelenése és az azt megelőző interjúk óta folyamatos volt a találgatás a brit sajtóban arról, hogy rendeződhet-e valaha a Harry és családja közötti igencsak feszült viszony.

Harryék kilakoltatása a Frogmore Cottage-ból valószínűleg nem a megbékélést jelenti. Most lett igazán különös jelentősége annak, hogy Harry részt vesz-e édesapja, III. Károly király május 6-i londoni koronázásán, mert ha a herceg nem utazik haza a ceremóniára, az a végleges szakítást jelentheti Harry és családja között. (MTI/The Guardian)