Orbán Viktor szerint napjaink legjobb híre az, hogy a Földön kívül is van élet

belföld
2023 március 03., 14:57

Csütörtök reggel szemléztük Orbán Viktor interjúját, amit a svájci Weltwochénak adott. Most kijött a teljes interjú szövege. A legérdekesebb, eddig nem tudott részlet a következő:

KÉRDÉS: Mi napjaink legjobb híre?

ORBÁN: Az, hogy a Földön kívül is van élet.

A miniszterelnök demokráciából is leckét adott svájci újságíróvendégeinek:

„Egy demokráciában mindent nyíltan meg kell beszélni. Kíméletlen nyitottság: csak ez vezet jó megoldásokhoz. És ha a nyilvános vita nem vezet eredményre, az ember még mindig kérhet tanácsot a feleségétől.”

Oroszországról is tartogatott még erős mondásokat az interjú, itt erős áthallás van az UFO-kal, lásd „Oroszország egy másik civilizáció”. De nézzük inkább az egész gondolatmentet:

„Oroszország mindig veszélyes. És Oroszországot csak cár vezetheti. Oroszország egy másik civilizáció. Az európai politikai normák ott nem működnek. Ezt a XV. századig visszamenőleg minden orosz uralkodó tudta.”

Orbán a nemzetkarakterológia ingoványától sem riadt vissza. Az oroszokat katonás népnek nevezte, majd így folytatta:

„Az engedelmesség parancsa minden oroszt születésétől kezdve elkísér, amit kulturálisan az ortodoxia erősít. Egy nyugati politikus azt mondja, azért politizál, hogy a nemzetének polgárai minél szabadabban élhessenek. Az orosz politikus azt mondja, az a feladata, hogy összetartsa az országát. El kell fogadnunk ezt a nézőpontot, mert akkor lehetséges a békés együttélés. Ez azt is jelenti, hogy erőt kell mutatni. Egy katonanemzet soha nem tisztel egy gyenge országot.”

A miniszterelnök egy kicsit koalíciós társa, a Kereszténydemokrata Néppárt szerepét is átvette, amikor a keresztény tanításról beszélt, reméljük, nem vezet mindez koalíciós feszültséghez:

„A keresztény tanítást a politikában is érvényesnek tartom. Leegyszerűsítően hangzik, de hiszek abban, hogy létezik teremtő rend. Részt kell vennünk Isten munkájában. Ezzel hozzájárulunk a jóhoz a világban. Eközben a gonosz sem tétlenkedik. Magyarul azt mondjuk róla: ő az, aki mindent szétdobál. Mindennapi munkámban kerülnöm kell mindent, ami ezt a romboló erőt segíti.”