Szerződésszegés miatt Oroszország nem engedi be vízummentesen a diplomata útlevéllel érkező magyarokat

külföld
2023 március 03., 10:02

Oroszország felfüggesztette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal, írta csütörtökön a TASZSZ. Az állami hírügynökség szerint ez azért történt, mert Magyarország megsértette az erről szóló 2001-es megállapodást. Az intézkedés addig marad érvényben, amíg Magyarország nem szünteti meg a dokumentum megsértését.

A megállapodás értelmében mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni. A megállapodás határozatlan ideig érvényes, kivéve, ha valamelyik fél úgy dönt, hogy felmondja azt, és erről diplomáciai úton tájékoztatja a másikat. A dokumentum kimondja azt is, hogy bármelyik fél részben vagy egészben felfüggesztheti a megállapodás érvényességét nemzetbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi okokból.

A magyar külügyminisztérium általában nagyvonalúan osztogatja a diplomata útleveleket, az elmúlt években kapott többek között Matolcsy Ádám, Schadl György, Habony Árpád, de még Dzsudzsák Balázs is.