Tanítanék Mozgalom: Politikai okokból végzi ki a kormány az Orvosi Kamarát

Egészségügy
2023 március 03., 14:43

„A Tanítanék Mozgalom szolidaritását fejezi ki a meghurcolt orvosok, illetve a Magyar Orvosi Kamara mellett, melyet érdemi egyeztetés, tárgyalás helyett egy 24 óra alatt a parlamenten áttolt törvénnyel próbál meg kivégezni a kormány” - áll a mozgalom közleményében. A mozgalom szerint az „orvosok és a pedagógusok helyzete több szempontból hasonló:”

  • Míg a két hivatás képviselői „az összeomló szociális védőhálót próbálják fenntartani,
  • addig a kormányzat a pedagógusokhoz hasonlóan most már az orvosokat is politikai lejárató kampányokkal támadja.”
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A mozgalom szerint a szakmai kritikát a kormányzat igyekszik „elhallgattatni, ellehetetleníteni.”

„Ez egy bántalmazó kapcsolat, melynek véget kell vetni.”

A nyilatkozatban szorgalmazzák, hogy a szakmai szervezetek zárjanak össze és vállaljanak egymással szolidaritást „az oktatás, az egészségügy és a szociális és a kulturális szféra” dolgozói. „Nem nézhetjük tovább, hogy a kormány egyenként teszi el láb alól azokat, akik felhívják a figyelmet a problémákra.” A tanártüntetésekben és sztrájkokban nagy szerepet vállaló Tanítanék Mozgalom olyan országot akar, „ahol az együttműködés és az egyeztetés mozgatja a közéletet, nem pedig a retorzió és a bosszú.”

Február végén döntött úgy a Fidesz-többség, hogy ledarálják a Magyar Orvosi Kamarát, miután az arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket. A kormány indoklása szerint azért kellett megszüntetni a kötelező tagságot, mert „a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait”.

Az egészségügyi államtitkár pénteken már azt mondta, szerinte a kamara baloldali megrendelésre tiltakozott. Orbán 2006-ban még úgy látta az orvosok megfélemlítése csak a putyini típusú rendszerekben fordulhat elő.