Orbán Viktor korábban úgy látta, hogy csak putyini típusú rendszerekben fordulhat elő az orvosok megfélemlítése

POLITIKA
2023 március 03., 07:52

A kormány pár nap alatt átverte azt a törvényt, ami a kötelező tagság megszüntetésével gyakorlatilag legyalulja a Magyar Orvosi Kamarát. Ezzel reagáltak arra, hogy a kamara arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket. Az egészségügyi államtitkár pénteken pedig már arról beszélt, hogy szerinte a kamara a baloldal megrendelésére tiltakozott.

Pedig 2006-ban, amikor a Gyurcsány-kormány akarta megszüntetni a kötelező kamarai tagságot, épp az ellenzéki Fidesz beszélt arról, hogy ezzel akarnak bosszút állni az egészségügyi reform ellen tiltakozó orvosokon. „A kormányzat akarata ellenére kényszeríti a szakmai szervezeteket ellenzéki szerepbe” - írta akkor a párt szakpolitikusa. Orbán Viktor akkoriban pedig egyenesen azt gondolta, hogy csak egy putyini rendszerben fordulhat elő, hogy megfélemlítik az orvosokat:

„Minőségileg a nyugati és a keleti demokráciák nem azonosak. Egy nyugati demokráciában nem fordulhatna elő, hogy egy orvos azért nem mondja el a szakmai véleményét - horribile dictu - nem mondja el a szakmai tényket, amivel találkozik, mert attól tartanak, hogy esetleg valahogy a politikába belekeveredik, és a végén még ebből neki baja lesz. Ez nem fordulhat elő egy nyugati demokráciában. Keleten ezzel szemben, nálunk igen. Tehát ha ez így megy tovább, akkor lassan ez a putyini típusú, oroszországi, a formákat betartó, de a formák mögött nem a szabadságra, a népakaratra, a szabad véleménynyilvánításra, az őszinte beszédre épülő politikai berendezkedés valósul meg. ”

link Forrás