Megint több tucat iráni diáklányt vittek kórházba mérgezés gyanúja miatt

külföld
2023 március 04., 15:29

Több tucat diáklányt szállítottak kórházba a mérgezés gyanújával Iránban, írja a Guardian. A lányokat kivizsgáltak, többségük jól van.

Egy iráni iskolás lány motoron
photo_camera Egy iráni iskolás lány motoron Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Legutóbb szerdán történt hasonló mérgezés, akkor hét iráni lányiskola diákjai lettek rosszul egyelőre ismeretlen eredetű gáztól. A mentők 108 embert szállítottak kórházba, akik állapota javult a nap folyamán. November óta már csaknem 1200 iráni lányt mérgeztek meg légutakat támadó szerrel.

Ebrahin Raiszi iráni elnök utasította a belügyminisztert, hogy a lehető leggyorsabban vizsgálják ki az ügyet, és tájékoztassák az embereket az eredményekről. A nyomozás még folyik, a hatóságok egyelőre senkit sem vettek őrizetbe. A külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaani azt mondta, hogy a mérgezések kivizsgálása „a kormány azonnali prioritása, hogy enyhítse a családok aggodalmát és felelősségre vonja az elkövetőket”.

Az egészségügyi minisztérium korábban azzal magyarázta a mérgezéseket, hogy egyesek minden iskola, de elsősorban a lányiskolák bezárását akarják elérni. Iránban az oktatás mindenki számára kötelező, az egyetemisták között a lányok vannak többségben.