Korlátozzák a halászatot és a hajózási útvonalakat: óceánvédelmi egyezményt fogadtak el az ENSZ-ben

környezetvédelem
2023 március 05., 06:31

38 órányi egyezkedés után szombat este aláírták a nemzetközi vizek védelméről szóló egyezményt az ENSZ New York-i központjában, írja a BBC.

A szerződés azokra a térségekre vonatkozik, ahol minden országnak van halászati, hajózási és kutatási joga. Az ilyen vizeknek mindössze 1,2 százaléka számít védett területnek, amit a megállapodás értelmében 30 százalékra növelnének a következő hét évben.

A Természetvédelmi Világszövetség legutóbbi jelentése szerint a tengeri fajok tíz százalékát fenyegeti a kihalás veszélye.

Az egyezmény korlátozza a halászati és kutatási tevékenységet, például a mélytengeri bányászatot, ami egyrészt zajszennyezést okoz, másrészt károsíthatja az állatok szaporodási helyeit. A szerződésben szűkítik a legális hajózási útvonalakat is.

Atlanti delfinek az Azori-szigeteknél.
photo_camera Atlanti delfinek az Azori-szigeteknél. Fotó: FRANCO BANFI/Biosphoto via AFP

A megállapodás aláírása éveken át húzódott. Sokat vitatkoztak például a tengeri növények és állatok genetikai információinak megosztásáról, ezek ugyanis kulcsfontosságúak lehetnek a gyógyszer- és az élelmiszeriparban is.

A gazdagabb országoknak elég pénzük van az ilyen kutatások finanszírozásához, a szegényebb országok viszont biztosítani akarták, hogy ők is részesüljenek az előnyökből.

Utoljára 40 éve kötöttek hasonló szerződést: az ENSZ tengerjogi egyezményét 1982-ben fogadták el.