Scholz szerint Kína nem fog fegyvert szállítani Oroszországnak

külföld
2023 március 06., 06:49

Kína nem szállít fegyvereket Oroszországnak az Ukrajna ellen folytatott háborújához, mondta Olaf Scholz német kancellár vasárnap. A kancellár Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen sajtótájékoztatott, ahol elmondták, hogy az EU nem kapott kínai fegyverszállítmányokra utaló bizonyítékot az Egyesült Államoktól. Pedig az amerikai külügy már egy ideje aggódik az ilyenek miatt.

photo_camera Fotó: SOEREN STACHE/dpa Picture-Alliance via AFP

A Wall Street Journal februárban orosz vámügyi adatok alapján jutott arra, hogy bár konkrét fegyverekkel nem, a háborúhoz szükséges technológiával Kína ellátja Oroszországot.

Scholz múlt héten sürgette Pekinget, hogy a támogatás helyett inkább használja ki befolyását, és bírja rá Oroszországot a katonák visszahívására. „Mind egyetértünk abban, hogy ne legyen fegyverszállítás [Oroszország irányába], és a kínai kormány kijelentette, hogy nem is szállít” - mondta a kancellár, aki figyelemmel tervezi kísérni Kína tevékenységeit. Bár szerinte a fegyverszállítás következményekkel járna, jelenleg inkább nem foglalkozik ezzel, és amúgy is optimista az üggyel kapcsolatban.

photo_camera Még mindig hideg van. Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Peking mindazonáltal nyilvánosan még nem zárta ki a fegyverszállítások lehetőségét, de például Fehéroroszországgal együtt már kifejezte „rendkívüli érdekeltségét” az ukrajnai helyzet békés rendezésére. (Politico)