Grúziában elfogadták az orosz mintájú civiltörvényt, könnygázzal és vízágyúval oszlatták az ellene tüntetőket

külföld
2023 március 07., 19:15

Könnygázt és vízágyút vetett be a grúz (georgiai) rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak.

photo_camera Fotó: David Mdzinarisvili/Anadolu Agency via AFP

A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény – ha elfogadják – előírja, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, különben súlyos bírsággal sújtják.

Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben újra támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek „az európai és a nemzetközi szabványoknak”. „Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól” – mondta Garibasvili.

A helyi média jelentése szerint a törvényt első olvasatban kényelmes többséggel fogadta el a parlament egy nappal azután, hogy hétfőn verekedés tört ki miatta a parlamentben.

A kritikák szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amit azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak. (A 2017-es magyar civiltörvényben is felfedezhető volt az orosz minta.)

Több tüntető EU-s és amerikai zászlókkal vonult a parlament elé, és azt skandálták, hogy: „Nemet mondunk az orosz törvényre!”

photo_camera Fotó: David Mdzinarisvili/Anadolu Agency via AFP

A grúz televízióban látni lehetett, amint a feldühödött tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik később könnygázt vetettek be, és a rendőrség vízágyút is bevetett a tiltakozó tömeg szétoszlatására. (MTI)