Több embert letartóztattak Iránban a diáklányok elleni mérgezéses támadások ügyében

külföld
2023 március 07., 13:12

Több embert letartóztattak Iránban a diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokkal kapcsolatban – jelentette be a síita állam belügyminiszter-helyettese.

Madzsíd Mírahmadi az állami médiában azt mondta, a hatóságok összesen öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, a nyomozások pedig tovább folynak. További részleteket nem közölt.

Az iráni diáklányok megmérgezése miatti tüntetés résztvevői.
photo_camera Az iráni diáklányok megmérgezése miatti tüntetés résztvevői. Fotó: Allison Bailey/NurPhoto via AFP

Mírahmadi hétfőn azt mondta, a mérgezéses támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. Iránban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében.

Az ügyben megszólalt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is, aki megbocsáthatatlan bűntettnek nevezve a diáklányok elleni támadásokat. A hatóságoknak komolyan kell venni az eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan meg kell büntetni – mondta.

Az elmúlt hónapokban hivatalos adatok alapján összesen 230 tanintézményben több mint 5000 diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban, amiket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába a gyerekét és tüntetésbe kezdett. (MTI)