Több mint egymillióan sztrájkolnak Franciaországban, megbénult a közlekedés

külföld
2023 március 07., 10:30

Az eddigi legnagyobb sztrájkot tartják kedden Franciaországban, amióta januárban tiltakozások indultak a nyugdíjkorhatár emelése miatt.

A szakszervezetek szerint egyáltalán nem szállítanak üzemanyagot a kőolajfinomítókból, míg a vasúttársaság közölte, hogy Németország és Spanyolország felé várhatóan teljesen leáll a vonatközlekedés. A Nagy-Britanniába tartó járatoknak is csak harmada indul útnak.

photo_camera Tüntető Le Havre-nál, Franciaország északnyugati részén Fotó: LOU BENOIST/AFP

Belföldön is alig járnak a regionális és nagysebességű vonatok, a Párizs-környéki metróvonalak közül pedig jó néhány csak csúcsidőben lesz elérhető.

A Charles de Gaulle reptéren nagyjából a járatok ötödét, az Orlyn pedig harmadát törölték.

A rendőrség becslései szerint 1,1-1,4 millió ember vesz részt a sztrájkban, sok iskola is bezárt.Emmanuel Macron elnök javaslata 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, ami közelítene az uniós átlaghoz (Magyarországon 65 év). Ezenkívül eltörölnének néhány közalkalmazotti kedvezményt, szigorítanák a maximális összeg kritériumait, és valamelyest emelnék a legalacsonyabb nyugdíjakat.

A kormány eleinte azzal érvelt, hogy igazságosabbá akarják tenni a rendszert, most viszont inkább a spórolást hangsúlyozzák. Szerintük ha nem változtatnak, az a következő tíz évben 150 milliárd euróba fog kerülni, és jelentősen romlani fog a nyugdíjasok életminősége.

photo_camera Útblokád Franciaország délkeleti részén, Perpignannál Fotó: RAYMOND ROIG/AFP

A szakszervezetek különösen a képzetlen munkavállalók érdekében tiltakoznak, akik korán állnak munkába, és jellemzően fizikailag megterhelő szakmájuk van. Azt mondják, a járulékok emelésével a költségvetés is egyensúlyban tartható.

Az ellenzéki pártok, köztük a baloldali La France Insoumise, a szocialisták és a zöldek támogatják a szakszervezeteket, Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja pedig bírálja ugyan a nyugdíjreformot, de az ország megbénítása ellen is felszólalt.

A világhírű francia közgazdász, Thomas Piketty szerint Macron ismét „a gazdagok elnökeként” mutatkozik. Közvéleménykutatások szerint a választók kétharmada ellenzi a törvénymódosítást.

Franciaországban legutóbb 2010-ben, Nicolas Sarkozy idején emelték a nyugdíjkorhatárt, akkor is jelentős, de a mostaninál kisebb tiltakozások voltak.

Az új szabályokat szeptemberben léptetnék életbe. (France24, BBC)