A grúz kormány mégis visszavonja a külföldi ügynökökről szóló, orosz mintájú civiltörvényt

külföld
2023 március 09., 10:01

Több ezer tüntető vonult ki Tbiliszi utcáira a hét összes napján, miután a grúz parlament első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt. Ezt követően csütörtökön a kormányzó Georgiai Álom párt bejelentette, hogy "feltétel nélkül" visszavonják a javaslatot. Grúziában sokan forradalmat vizionálnak, a kormányzat már inkább hűteni próbálná a kedélyeket, írtuk a helyzetről szóló elemző cikkünkben szerdán.

Az orosz civiltörvény mintájára szabott javaslat előírta volna, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, különben súlyos bírsággal sújtják.

A törvénytervezet ellen tüntetők a grúz parlament előtt Tbilisziben.
photo_camera A törvénytervezet ellen tüntetők a grúz parlament előtt Tbilisziben. Fotó: DAVID MDZINARISHVILI/Anadolu Agency via AFP

A Georgiai Álom a kémtörvény visszavonásról szóló bejelentésben arra hivatkozott, hogy csökkenteni kell a "konfrontációt" a grúz társadalomban. Grúzia kérvényezte az európai uniós tagjelölti státuszt, és a NATO-hoz is csatlakozni vágyik, viszont korábban több EU-s tisztviselő is kijelentette már a kémtörvényről, hogy összeegyeztethetetlen az EU értékeivel.

A 2017-es magyar civiltörvényben is felfedezhető volt az orosz minta.

Máig a tüntetőket könnygázzal és vízágyúval próbálták oszlatni a grúz hatóságok. (via BBC)