A pedagógusoknak nem jönnek be a kormány javaslatai

oktatás
2023 március 09., 18:45

Közös közleményben reagált a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Belügyminisztérium csütörtöki egyeztetésére, ahol a köznevelést és pedagógusokat érintő jogszabálytervezetekről tárgyalt Maruzsa Zoltán államtitkár a Köznevelési Kerekasztallal. A Hvg.hu cikke szerint szóba került a pedagógusok béremelésének ütemezése és formája, valamint a köznevelésben dolgozók új foglalkoztatási formája is. A Belügyminisztérium ígérete szerint folytatódik a szakmai és társadalmi egyeztetés, a véleményeket és a javaslatokat a tárca összegzi majd.

A civil és szakmai szervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány által javasolt törvénymódosításokat, „amelyek tovább mélyítik az oktatás problémáit, és csorbítják a pedagógusok, diákok és szülők jogait”, és hozzáteszik, a kormány érdemi egyeztetés nélkül, az elmúlt egy évben kifejezett követelések figyelmen kívül hagyásával akar átfogó módosításokat eszközölni.

A BM a jogszabálytervezetekben, mint arról már itt és itt is írtunk, a pedagógusok további béremelésére, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, új teljesítményértékelésre, valamint a köznevelési foglalkoztatási jogviszony létrehozására tett javaslatot.

A szervezetek azonban úgy gondolják, a törvénytervezet nem reagál érdemben az oktatás problémáira, a tervezett átalakítások pedig nemhogy nem védik, hanem kifejezetten csorbítják a diákok oktatáshoz való jogát.