Kovács Zoltán: Nyugat-Európában nem független a sajtó, politikai fegyverré akarják tenni

Média
2023 március 09., 14:12

Nyugat-Európában nem független a sajtó, politikai fegyverré akarják tenni, sőt részben már akként is működik – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Sajtószabadság Magyarországon 2023 című konferencián Budapesten.

Kovács Zoltán a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ rendezvényén arról beszélt, hogy Nyugat-Európában – például Nagy-Britanniában, Németországban, Finnországban vagy Svédországban – a kormányok a „hatalmi ágként” működő média nyomása alatt vannak.

Az államtitkár azt mondta, a nyugati médiumok nagy jelszavak, témák mögé bújnak, valójában azonban nem akarnak az adott témával foglalkozni, mert nem a tartalom, hanem a politikai eszköz a fontos, amelynek érdekében a témát és a sajtót használják.

Ehhez képest Magyarországon az egyik legtisztább a szabályozási rendszer Európában, ezt azonban egyetlen nyugati médium sem fogja elismerni, hiába bizonygatják nekik.

photo_camera Kovács Zoltán államtitkár közli a hallgatósággal, hogy Nyugaton nem a tartalom, hanem a politikai eszköz a fontos, amelynek érdekében a témát és a sajtót használják Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon „technikailag, jogilag és tartalmában is sajtószabadság van”. Elmondta, hogy Magyarországon valamennyi hírforráshoz bárki könnyen hozzáférhet. Politikai egyensúly van a médiapiacon, ugyanannyian fogyasztják a kormánybarát és a kormánykritikus sajtót. Hozzátette: a médiumok döntően magyar tulajdonban vannak, igaz, a kormánykritikus médiumok körében erősödik a külföldi befolyás. Közölte azt is, hogy a 2010-es kormányváltás óta növekszik a kormánykritikus médiumok súlya, a számuk 34-ről 52-re emelkedett.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője ismertetett egy közvélemény-kutatást, amelyben azt vizsgálták, hogy egy adott országban minden információt megkaphat-e a polgár a saját országa médiájától. A kérdésre a magyarok 45 százaléka válaszolt igennel (hasonlóan a románokhoz, az osztrákokhoz és a lengyelekhez), ez pedig „a média minőségének a bizonyítéka”.

Kohut Balázs, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője arról beszélt, hogy a médiumok számára adott a lehetőség a profitszerzésre, és ezzel az elmúlt években élni is tudtak, ráadásul korántsem csak a kormánnyal szimpatizáló cégek. Magyarországon a kormánykritikus médiumok is nyereségesek, jelentette ki, hozzátéve: 2015 és 2021 között 54,6 milliárd forintról 85,5 milliárd forintra emelkedett a kormánykritikus médiumok bevétele, és 2021-ben 32 milliárd forint pozitív adózás utáni eredményt értek el az ezeket kiadó társaságok.

Végül, de nem utolsósorban: a rendezvényen ötödik alkalommal adták át a Jótollú magyar újságíró díjat, az elismerést Császár Attila, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője kapta. (via MTI)