Nem emelnek vádat a lövöldöző hatéves ellen

külföld
2023 március 09., 06:58

Az ügyészség nem emel vádat a hatéves gyerek ellen, aki január elején rálőtt az egyik tanítónőre a Richneck általános iskolában, a Virginia állambeli Newport Newsban. A hatóságok azonban még nem döntöttek arról, hogy az ügyben bármelyik felnőtt ellen büntetőeljárást indítanak-e.

photo_camera Fotó: JAY PAUL/Getty Images via AFP

A tanítónőt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de túlélte a lövöldözést. Más nem volt az osztályteremben rajtuk kívül. A rendőrség szerint a gyerek és a tanár összeveszett, a gyerek ezután használta a fegyverét. „Ez nem véletlen lövöldözés volt” – közölték. A lövések hangjára az iskolát lezárták, a tanárok és a többi diák azonnal a tornaterembe menekült, a rendőrök perceken belül kiérkeztek. A lőfegyvert legálisan vásárolta a gyermek édesanyja.

Szerdán Howard Gwynn, Newport News államügyésze az NBC Newsnak elmondta, hogy hivatala nem fog vádat emelni a fiú ellen. Azt mondta, az a gondolat, hogy egy hatéves gyermek bíróság elé állhat, problémás, mert a gyermek túl fiatal ahhoz, hogy megértse a jogrendszert. „Miután elemeztük az összes bizonyítékot, vádat emelünk minden olyan személy ellen, akiről úgy gondoljuk, hogy bűncselekményt követtek el” - mondta Gwynn.

Az ügy miatt kirúgták a tankerület vezetőjét, az iskola igazgatóhelyettese pedig lemondott. Kiderült, hogy a lövöldözés napján az iskola vezetésének három különböző alkalommal szóltak aggódó tanárok, hogy a kisfiúnál fegyver van, és fenyegetőzik vele, mégsem történt semmi, hogy megelőzzék a bajt. Bő egy hónappal az eset után megint találtak fegyvert egy szintén hatéves gyereknél Virginiában, akkor nem sérült meg senki.

Arról, hogy kié a felelősség, ha egy kisgyerek fegyvert visz az iskolába, itt írtunk részletesen. (BBC)