Li Csiang az új kínai miniszterelnök, a küldöttek túlnyomó többsége rá szavazott a párt pekingi népgyűlésén

külföld
2023 március 11., 06:52

A Kínai Kommunista Párt szombaton megszavazta Li Csiang kínai miniszterelnök kinevezését: a Hszi Csin-ping kínai elnök közeli bizalmasának tartott politikust rögtön be is iktatták hivatalába.

A várakozásoknak megfelelően az előzetesen körültekintően kiválasztott mintegy 3000 pártképviselő túlnyomó többsége a 63 éves, közismert kínai politikusra szavazott szombaton a KKP évente megrendezett egyhetes pekingi népgyűlésén.

Li Csiang a korábbi sanghaji párttitkár Li Kecsiangot váltja a miniszterelnöki poszton, aki 2013 és 2023 között kétszer is betöltötte a kormányfői hivatalt.

photo_camera Hszi Csin-ping és Li Csiang a pekingi népgyűlésen 2023. március 11-én Fotó: GREG BAKER/AFP

Li Csiang karrierje túlnyomó részét a hatalmas ország gazdag keleti partján töltötte, ahol állítólag komoly gazdasági tapasztalatokat szerzett, és barátságos, szoros viszonyt ápol a magánvállalkozásokkal.

Elődjével szemben az új kormányfőt a hivatalban lévő kínai elnök közeli bizalmasának tartják, aki a KKP népgyűlésének pénteki szavazását követően kezdhette meg harmadik elnöki ciklusát.

Kína és a KKP vezetőjeként a 69 éves Hszi Csin-ping az októberi pártkongresszuson már sikeresen eltörölte az életkorral és a hivatali mandátummal kapcsolatos korábbi korlátozásokat, amivel megerősítette és bebetonozta politikai hatalmát a világ második legnagyobb gazdasága élén. (MTI)