A mianmari junta most egy falusi kolostorra mért csapást, több mint húszan meghaltak

külföld
2023 március 13., 10:05

A mianmari junta csapást mért az ország déli, Shan államában egy kolostorra, a támadásban legalább 21-en meghaltak, állítja a Kareni Nemzetiségi Védelmi Erő, a katonaság vezette kormánnyal harcban álló egyik lázadó csoport.

Az ellenállók szerint a katonaság tüzérségi ágyúkkal és légierővel lőtte Nan Neint, a falu kolostorában talált falusiakat pedig kivégezték, valószínűsíthetően kézifegyverekkel, írja a BBC. A kivégzettek között három buddhista szerzetest, a falu leégett épületei között további hét, eddig beazonosítatlan holtestet találtak.

A falusiak azt hitték, hogy a hadsereg támadása alatt biztonságban meghúzhatják magukat a kolostorban, a nagy tiszteletnek örvendő szerzetesek pedig garantálhatják biztonságukat, nyilatkozták a lázadók a BBC-nek. Sokan már a hadsereg közeledésekor elhagyták a települést, amely a junta szerint a különböző felkelő milíciák számára kritikus fegyverszállítási útvonalon helyezkedik el.

Mianmarban a katonaság 2021-ben puccsal átvette a hatalmat, a brutális erőszakot alkalmazó vezetés és a lázadó csoportok azóta harcban állnak. A legnagyobb összecsapások Shan államra koncentrálódnak, amely Nepjida - a főváros - és a thaiföldi határ között terül el. A mianmari junta felfegyverezné híveit, írtuk a helyzetről legutóbb.

A mianmari tábornokoknak elegük lett a „demokráciából" címmel írtunk elemző cikket a puccsról még akkor.