„Csodálkoznak, hogy nem tudunk büszkék lenni a Fidesz által átírt magyar identitásra?"

POLITIKA
2023 március 15., 22:03

Az oktatás helyzetéért több mint egy éve tüntető diákok vezetésével több ezren vonultak végig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján az Andrássy úton. A Hősök terén a megemlékezéssel egybekötött tüntetés a márciusi ifjakra utalva versszavalással, többek között Pankotai Lili versével kezdődött, akinek azért kellett iskolát váltania, mert az a tavaly október 23-i oktatási tüntetésen elmondott beszéde után elhatárolódott tőle. A tüntetés a 48 órás Civil Sugárút programsorozat záróeseménye volt, amelyet számos civilszervezet részvételével az Egységes Diákfront (EDF) és a Civil Bázis Egyesület szervezett.

Pankotai verse a szózat első soraival indult, de ahogyan korábbi, elhíresült slamje, ez is hamar kemény szavakat szegezett a kormánynak. A diák március 15-i szavalásáról már írtunk, most csak a végét idézem itt:

"Öltsd hát magadra végre történelmünk mocskát, és valld be végre, hogy nekünk mindig, mindig kellett ez a balsors. Minket mindig tépett. Mert ugyebár csak a húgy- és szarszagban érezzük magunkat igazán otthon, De a legvégén, mikor generációm útlevéllel kezében lassan országunk peremének legszélén, azaz most, tedd fel a kérdést:

Hazádnak, rendületlenül igaz híve voltál-e ó, magyar?"

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.