Orbán Kiskörösön pizzázik, Gyurcsány és Dobrev közösen lép színpadra Budapesten

  • Délután háromtól sűrű programmal köszönti Magyarország az 1848-as forradalom évfordulóját, egyidőben szónokol Orbán és Gyurcsány.
  • Mi több, még a Mi Hazánk rendezvénye és a civil szervezetek Karácsony Gergellyel kiegészülő vonulása is délután háromkor kezdődik.
  • A hivatalos, Orbán-mentes állami ünnepségen már túl vagyunk, lehet tippelni, hogy Csák János milyen idézetekkel készült.
  • A komáromi születésű Szijjártó Pétert Győr díszpolgárává avatták, a nemes alkalomból migránsozott.
2023 március 15., 17:25

Donáth Anna: A márciusi ifjak közösségbe szervezték azokat, akiknek a szabadság érték

A márciusi ifjak úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik a sorsukat, közösségbe szervezik azokat, akiknek a szabadság és a nemzet érték - mondta a Momentum európai parlamenti képviselője a Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésű rendezvényen. Az MTI tudósítása szerint kiemelte, minden generációnak joga és kötelessége, hogy kezébe vegye a jövőjét. Úgy fogalmazott: "mi másról szólnak ezek a nemzeti ünnepek, mint arról, hogy megemlékezünk azokról, akik a jövő érdekében mindent megtettek, hogy szabadabbak, boldogabbak, őszintébbek, hitelesebbek lehessünk?"

2023 március 15., 17:10

Pikó a köz szolgálatáról, Baranyi a szolidaritásról beszélt

Baranyi Krisztina elmesélte, hogy bucsai gyermeket láttak vendégül kerületükben. Ferencváros Bucsát testvérvárosi ajánlattal kereste meg, amivel szerette volna érzékeltetni, hogy létezik egy másik, szolidáris Magyarország. Bár szerinte egyik település vezetésének sem kötelessége ilyet tenni. Elmondta, ha testvérvárosi ajánlattal nem is, lehet mással segíteni, ahogy teszik azt a felvonuláson résztvevő civil szervezetek.

Pikó András megtiszteltetésnek veszi, hogy a köz szolgájaként jelenhet meg, erről a közszolgálatiságról beszélt a 12 pont országgyűlésre és az egyenlőségre vonatkozó kapcsán. "A politika ma nem a közjót, hanem egy szűk elit érdekeit szolgálja," éppen ezért tartja aktuálisnak a 12 pont idevonatkozó részeit. "Szolga lassan mindenki, (..) bárkit kipöckölhetnek a nemzetből" - mondta. Az ünnep a legjobb alkalom arra, hogy "kimondjuk szégyenünket:" miszerint míg 1948 a jog kiterjesztéséről, most a jog szűkítéséről szól minden. "Rá kell szorítanunk a politikát a helyes útra, ha kell haraggal (...) rá kell szorítani, hogy ne saját magát, hogy bennünket, a népet, a közt szolgálja."

Végül a nálánál fiatalabb "srácokhoz" szólt, akikről tudja, hogy "elegük van". Ekkor a srácok a tömegből skandálni kezdték: "elegünk van". "Nem petőfiék csinálták a forradalmat, de ők diktálták a politika menetét. Legyetek a közjó elkötelezett harcosai és szószólói" - mondta, mire a tömeg azt skandálta: "folytatjuk".

2023 március 15., 16:51

Pankotai Lili az október 23-i beszédénél is keményebben üzent a hatalomnak

2023 március 15., 16:49

Iványi Gábor szerint 175 év sem volt elég ahhoz, hogy a sajtó szabad legyen

Molnár Piroska Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versét szavalta. Iványi Gábor lelkész először az 1989-es és az 1848-as események között vont párhuzamot. „Kívánjuk a sajtó szabadságát?” – teszi fel a kérdést, utalva a 12 pontra. „Kívánjuk” – válaszolta a tömeg. Iványi szerint 175 év sem volt elég, hogy ez a kívánság teljesüljön. „Amiket elődeink fontosnak tartottak, máig aktuálisak” – mondta.

Ezután végigment a további pontokon: felelős minisztérium, közös teherviselés, nemzeti bank, unió, mindegyiknél párhuzamot vonva a jelennel. „Amíg nincs béke a különböző politikai irányok között, addig újabb 175 évnek kell eltelnie, hogy feltehessük a kérdést: ment-e előrébb a világ” – zárta beszédét a lelkész.

2023 március 15., 16:42

Elment a szovjet, megjött az amerikai: Toroczkai hosszútávon kilépne a NATO-ból

"Ismét a napnál is világosabb, hogy egy nagyhatalom megszállóként viselkedik" - értékelte Toroczkai a helyzetet. "Petőfi Sándorék itt, ezen a helyen 1848-ban nem ilyen országot álmodtak. Nekünk eljött az idő, hogy feltegyük a kérdést, akarunk-e szabadságot" - indítványozott Toroczkai, aki megkérdezte, hogy az odagyűltek ki akarják-e vívni a magyar függetlenséget, amire a tömeg lelkes igennel replikált. Toroczkai szerint, ha "azt akarjuk, hogy a magyar katonákat ne vigyék külföldre, ne sodorják bele semmilyen olyan nagyhatalmi háborúba, amihez a magyaroknak semmi köze, akkor nemet kell mondanunk a NATO újabb terjeszkedésére." A pártelnök - az orosz narratívát alátámasztva - azt mondta, hogy nem két ország terjeszkedéséről, hanem a NATO terjeszkedéséről van itt szó, amire a magyaroknak nemet kell mondaniuk.

A Mi Hazánk nemet fog mondani a NATO-bővítésre, erősítette meg Toroczkai, aki azt is elmondta, hogy semleges Magyarországot akar. "Hosszútávon olyan Magyarországot akarunk, amely csak a magyar érdekekre fókuszál, és tudjuk, hogy egy független, szuverén, Ausztriához hasonlóan semleges országot szeretnék." A NATO-tól való függetlenedéshez szerinte erős honvédséget kell építeni, mert ha holnap lépnénk ki, az "azzal a veszéllyel fenyeget, hogy megszűnik az a védelem, amiben jelenleg Magyarországot részesítik". Szerinte olyan honvédség kell, ami még a szomszédainktól is meg fog védeni. Ahhoz meg erős nemzetgazdaság kellene, fűzte tovább Toroczkai, bejelentve, hogy Virradat programjukat bővíteni tervezik. (A párt programjáról bővebben itt írtam.)

2023 március 15., 16:28

Toroczkai szerint nem biztos, hogy ma beszélhetünk független Magyarországról

Mondom, gondosan szemezgetett
photo_camera Mondom, gondosan szemezgetett Fotó: Bankó Gábor / 444

Toroczkai szerint a szabadságharc legfőbb üzenete az volt, hogy "nem kérünk az elnyomásból, nem kérünk abból, hogy egy idegen nagyhatalom elfoglalja, megszállja, irányítja és terrorizálja a hazánkat." "Nem tehetjük meg, hogy 2023-ban ne vonjunk párhuzamot, hogy ne nézzük meg azt, hogy vajon ma beszélhetünk-e független, szuverén magyar hazáról." Toroczkai kiemelte, hogy az Északi Áramlat felrobbantása az EU elleni terrortámadás volt. Nehezményezte, hogy amíg sokan azt ígérték, meg fogják torolni, most senki nem tesz semmit. "Átadták a terepet az újságíróknak, átadták a terepet a mesemondóknak." Toroczkai szerint a sajtó folyton hazudik. Például olyanokat, hogy ukránbarát magánemberek robbantották fel a vezetéket. De szerinte egyértelmű, hogy kik voltak a felelősök. (Amerika.) Ezután arról beszélt, hogy 2019-ben a kormány egyezséget kötött Amerikával, az amerikai katonák magyarországi különleges státuszáról. A közönség a mondottakat fujjolással hálálta.

A tömegből szintén nagy morgolódással fogadták a nemrégiben Magyarországra látogató Samantha Power említését. Toroczkai szerint a demokrácia építése valójában az amerikai hatalom kiteljesítése. Az elnök elmondta, az amerikai elöljáróságok "helytartói provinciális diktatúrát jönnek építeni" Magyarországra, ami amúgy "jó jel".

2023 március 15., 16:27

Toroczkai Budaházyról, Északi Áramlatról és amerikai katonákról is beszél

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke beszéde elején elgondolkodott, hogy mit is akartak a szabadságharcosok 1948 márciusában, és úgy gondolta, elsőként érdemes kiemelni a politikai foglyokra vonatkozó kívánalmakat. Toroczkai szerint ma is vannak politikai foglyok, akik nagy különleges helyzetbe kerültek, "hiszen beszélni sem nagyon lehet róluk". Itt Budaházy Györgyékre gondolt.

A pártelnök szerint felháborító, hogy míg a Bahreini Királyságban a "LMBTQPZ satöbbi mozgalmat" támogató aktivistákat szabadságharcosnak titulálják, addig a "nemzetközi közösségek egyetlen egy szót nem ejtettek a székelyföldi hazafiak, a székely vármegyések Szőcs Zoltán és Beke István bebörtönzése miatt, akiket öt évig tartottak a legdurvább börtönökben, román köztörvényes gyilkosokkal összezárva" - mondta Toroczkai, mire egy hangos fúj bekiabálás hallatszott a tömegből.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
2023 március 15., 16:24

Az MSZP két vezetője Székelyföldön ünnepelt

Molnár Zsolt pártigazgató és Komjáthi Imre, a párt társelnöke a Nyergestetőn tartotta meg az MSZP március 15-i ünnepségét, ahol a magyar honvédek 1849-ben hősiesen harcoltak az Eduard Clam-Gallas osztrák tábornok vezette császári és cári, tehát orosz csapatokkal.

„Mi, patrióta szocialisták mindig a nemzeti függetlenség mellett álltunk és a béke gondolatát képviseltük” - mondta, némileg az Orbán által diktált keretekhez igazítva beszédét Molnár Zsolt.

2023 március 15., 16:17

A főpolgármester szeretné, ha jövőre többen lennének.

Karácsony szerint a mai ünnepség csak a kezdet. "Találkozunk jövőre ugyanitt, remélhetőleg egy kicsit többen" - mondta, majd a falak lebontását és hidak építését ígérte. "Az a kötelességem, hogy átadjam ezt a színpadot azoknak, akik kiállnak a köztársaságért, és nem engednek a 48-ból. Éljen a szabadság, éljen a köztársaság, éljen a haza" - búcsúzott.

2023 március 15., 16:15

Hol van most a köztársaság?

"Aki ma kokárdát hord, annak azt is ki kell mondania: szabadságot és békét Ukrajnának, szabadságot és békét Magyarországnak, szabadságot és békét mindenkinek" - mondta Karácsony, majd arról beszélt, hogy 2019-ben Budapesten sikerült győzni, és azóta is azért küzdenek, hogy Budapesten mindenki szabad lehessen, hogy legyen köztársaság. Ahol "ragaszkodunk erkölcsi értékeinkhez [...] hogy a család az család" és ahhoz, hogy Európához tartozunk. "Budapest, mint sok más szabad magyar város, köztársaság. Budapest köztársaság, és az is marad" - mondta.

Három éve azt remélte, hogy majd Budapestről indul a változás. "A szabad Magyarországot nem értük el, de a szabad városokat még elveszíthetjük" - mondta. A köztársaságot "ugyan száműzték országunk nevéből, de ott van a szabad önkormányzatokban. A köztársaság ott van a tanárok és diákok mozgalmában, az orvosi kamarában, az akkumulátorgyárak elleni tiltakozásban, a helyi civilekben" - mondta.

2023 március 15., 16:14

„Nem tettünk még eleget érted?”

- idézte Karácsony Petőfit. A főpolgármester szerint nem tettünk még eleget a szabadságért, ha van okunk azt félteni. „Most sem kérünk az új orosz cárból” – mondta Karácsony, hozzátéve, hogy a pávatánc és a fejvesztett hintapolitika a történelem rossz oldalára sodorja megint a magyarokat.

2023 március 15., 16:10

Karácsony tavaszt remélt

Mácsai Pál sajátos Himnusz-értelmezése után Karácsony Gergely lépett a színpadra. "Szia, Gergő!" - köszöntötték az egybegyűltek. "Szabadság, Respublika, köszöntelek!" - válaszolta a főpolgármester, aki az időjárás elemzésével folytatta. "Idén is tavaszban reménykedtünk. Tavaly is, a Duna másik oldalán. Ez lett belőle" - mondta, majd Petőfit idézte, hogy "a zsarnokság mindig addig él, amíg alatvalói szabadságot nem akarnak".

"Életre kelt a fenenagy, a helység kalapácsa" - kommentálta Orbán Viktor kiskörösi kiruccanását. "Szavalják-e, hogy itt az utolsó nagy próba, jön az orosz! Jön az orosz!" - tette fel a költői kérdést a Költőt idézve.

2023 március 15., 16:07

Mácsai Pál elszavalta a Himnuszt

Kezdődnek a beszédek a Szabadságmeneten, előtte Mácsai Pál (felvételről) elszavalta a Himnuszt. Elsőként Karácsony Gergely főpolgármester lép színpadra.

2023 március 15., 16:01

Dobrev Klára egy kicsit megnyugodhat

Orbán Viktor az égvilágon semmiről se beszélt, Dobrev Klára azonban legfőbb aggályaként arról, hogy szerinte Orbán, ha a közvéleménykutatások neki kedveznének, kiléptetné Magyarországot a NATO-ból és az EU-ból. Emiatt a Medián friss felmérése szerint még korai aggódni.

A cikk folytatódik

2023 március 15., 15:34

Eközben a Civil Sugárúton:

A résztvevők a „bolondok hajójának igazmondó tojásába” kiabálják kéréseiket, követeléseiket.

photo_camera Fotó: 444

Helyszíni tudósítóink szerint közel ezren lehetnek a rendezvényen, a tömeg nemrég ért a Bajcsyn felállított színpadhoz, ahol a beszédek lesznek majd 17 órakor. Addig pedig szól a zene.

photo_camera Fotó: 444