Az a céljuk, hogy az oktatás bekerüljön a kormány három legfontosabb témája közé

belföld
2023 február 20., 16:07
comments 4

Az oktatási megmozdulásoktól hangos utóbbi egy év alatt elégedetlen gimnazisták csoportjából fokozatosan országos bázisdemokratikus diákmozgalommá nőtte ki magát az Egységes Diákfront (EDF). A megmozdulások fontos szereplőjeként tízezer fős tüntetésekkel, a tankerületek fenyegető leveleinek elégetésével, élőláncokkal, virrasztásokkal és ülősztrájkokkal harcolnak a közoktatás ügyéért országszerte.

A mozgalomról, céljairól, az ellenzéki pártokat illető álláspontjukról és a kormánymédia kritikáiról Strbka Anna, Pirint Gergő és Barankai Márton, az EDF országos elnökségi tagjai, és Labundy Márk, a szervezet Corvin bázisának elnöke beszélt a 444-nek.

Egy mozgalom születése

Tavaly február végén huszonöt iskola több mint negyven diákja gyűlt össze, hogy szolidaritási tüntetést szervezzenek a tavaszi pedagógussztrájk támogatására. A március 16-i akcióra 200 fővel számoltak, végül 3-4 ezer diák ment ki a Kossuth térre tüntetni aznap. A sikeren felbuzdulva a szervezők közül többen úgy döntöttek, hogy csoporttá szerveződnek és hálózatépítésbe kezdenek - így indult a Diákok a Tanárokért (DAT), az Egységes Diákfront legkorábbi előzménye.

Következő lépésként a Diákok a Tanárokért szervezte a szeptember 2-i tanévnyitó diáktüntetést, amelyen hosszú vonulás után tízezres, már nem csak diákok alkotta tömeg gyűlt össze a Fővám téren. A tüntetésen a DAT bejelentette, hogy az egész országból várják a jelentkezőket, innentől kezdve növekedésnek indult a taglétszám, és Budapesten kívül is elkezdtek csoportjaik szerveződni, mondja Strbka Anna, aki már a DAT alapítói között is ott volt.

Majd október 5-én, az oktatás világnapján a Grund diákcsoport több mint 10 ezer tüntetővel megtöltötte és elfoglalta a Margit hidat. A hídfoglalók ezután átvonultak a Noár oktatásügyi koncerttüntetésére, amelyen a Kossuth tér is teljesen megtelt, egyes számítások szerint 40 ezren is lehettek. A Grund tagjainak ezt követően jött az ötlet, hogy országos diákmozgalmat alapítsanak a DAT-tal közösen, meséli Pirint Gergő, a Grund alapító tagja

A Diákok a Tanárokért és a Grund összefogásával létrejött Egyesült Diákfront megalakulását az október 14-i tanársztrájk napján jelentették be, azon a - szintén 10 ezer fős - tüntetésükön, amelyen a Belügyminisztérium előtt elégették a tanáraikat fenyegető tankerületi leveleket. Ekkor a DAT, a Grund, és a vidéki csoportok az új országos szervezet, az EDF bázisaivá, azaz helyi csoportjaivá alakultak, innentől a csatlakozások száma még inkább növekedésnek indult.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.