A Kossuth tér megtelt tüntetőkkel

  • Szerda reggel számos iskola előtt demonstráltak szülők, tanárok, diákok.
  • A legnagyobb élőlánc a Széll Kálmán tértől az Attila úton és az Erzsébet hídon át a Keletiig ért.
  • Több ezer tanár sztrájkolt, közel ezren polgári engedetlenségben vettek részt.
  • Délután ötkor kezdődött a hídfoglalás, amire a szervezők szerint tízezren érkeztek. Megtelt a Margit híd.
  • Hétkor kezdődött a tüntetés a Kossuth téren.
  • Ott vagyunk mindenhol, itt lehet követni a legfrissebb történéseket.
126 poszt
Időrend
2022 október 05., 20:24

Noár azt kérte, mindenki vonuljon le a térről

A Kiscsillag koncertje után hivatalosan véget ért a tüntetés. A tüntetők nagy része megindult haza. A Kossuth tér szinte teljesen kiürült.

2022 október 05., 19:51

„A valódi kárvallottak nem is mi vagyunk, hanem a diákjaink”

A KÖlcsey Gimnáziumból szintén elbocsátott Törley Katalin arról bezsélt, hogy ami történt, közvetlenül érinti a diákjaikat, azok szüleit és az iskolában maradt kollégáikat. „Szintet lépett a hatalom, a véleménynyilvánítás szabadságával éltünk, és ezt súlyosan, durván torolták meg. Mégpedig olyan módon, hogy a valódi kárvallottak nem is mi vagyunk, hanem a diákjaink. Az üzenet valódi címzettjei szintén nem mi vagyunk, hanem a kollégáink országszerte. Egyszerű az üzenet: hallgassatok, hunyászkodjatok meg, hisz látjátok, mit kockáztattok, az egzisztenciátokat, a diákjaitok jövőjét.” Erre Törley is Bertolt Brecht-idézettel válaszolt: „Akit levertek, keljen fel!/Aki veszített, harcoljon!/Aki fölismerte helyzetét, hogyan lehetne feltartóztatni azt?/Mert a mai legyőzöttek a holnapi győzők,/és a Sohából is lesz: Még ma!” Majd elénekelték a Bella ciao-t.

2022 október 05., 19:39

Palya Tamás: Itt állok, másképp nem tehetek

Palya Tamás
photo_camera Palya Tamás Fotó: Németh Daniel/444

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a polgári engedetlenségi akcióik miatt elbocsátott tanár ezzel a Luther-idézettel adott választ azokra a kérdésekre, miért válllata ezt.

2022 október 05., 19:25

Nagy Ervin: Kaparjátok elő a 92-es éneteket, a fiatal demokratákat

Nagy Ervin
photo_camera Nagy Ervin Fotó: Németh Dániel / 444

A színész a színpadról üzent a Fidesz-kormánynak: „Ezt várjuk, hogy kaparjátok elő a 92-es éneketek, a fiatal demokratákat, akik meghallják, mit akar a nép.” Majd Nagy Ervin felhívott színpadra Molnár Barbarát, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott testnevelőt, aki felemelte, majd azt mondta, ezt kell csinálni a pedagógusokkal: „A tenyerünkön hordozni.”ból

2022 október 05., 19:06

Molnár Áron után Zeller Judit, a TASZ jogásza következik a színpadon

Közben a háttérben készülődik a Kiscsillag. Zeller arról beszél: a hatalom részéről általánossá vált a jogok kifacsarása és a fenyegetés, de már nem tudja figyelmen kívül hagyni a tiltakozást, és nem talál fogást azokon, akik nem értenek egyet a rendszerrel.

2022 október 05., 18:12

Pilz Olivér szerint több mint 40 ezren vannak a Kossuth téren

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója köszönetet mondott a diákoknak, és azt mondta, sajnálja, de megérti, hogy nem akarnak tanárnak menni. Szerinte a kormány megsérti a diákok tanuláshoz való jogát.

Tíz éven belül a tanárok jelentős része nyugdíjba megy, és ha nem lesz változás, a leendő szülőknek kell felkészülni a feladatra, mondta Ha pedig nincs tanár, nincs orvos, nincs mérnök, nincs tudomány, sorolta.

Pilz ezután szolidaritási sztrájkra, tömeges munkabeszüntetésre szólított fel.

photo_camera Pilz Olivér Fotó: Nemeth Dániel/444
2022 október 05., 18:06

Szülő a színpadon: A magyar közoktatás halott, élt 150 évet

A Szülői Hang csoport képviselője, Walton Viktória azt mondta, azért nem kockásban jött, hanem feketében, mert gyászolja a megélhetési gondok elől a multi világába menekülő tanárokat. Elmondott egy elképzelt, 2026-os évnyitó beszédet is, miszerint nem kell visszaadni a tankönyveket év végén, a tisztasági festést sem a tanárok végzik, a tanárok a sztrájkszervezés helyett a munkájukra koncentrálhatnak.

photo_camera Walton Viktória Fotó: Nemeth Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
2022 október 05., 17:46

Üzenet Maruzsának, Pintérnek, Gulyásnak: egy tanárnak 50 órát kell dolgoznia, hogy eltartsa a családját

Egy diák azt kérdezi a színpadon a politikusoktól, most már elérkezettnek látják-e az időt, hogy megemeljék a tanárok fizetését. Azt ígéri, addig folytatják a tiltakozást, amíg vissza nem helyezik az elbocsátott tanárokat, és nem teljesítik a követeléseket.

photo_camera Fotó: Nemeth Dániel/444
2022 október 05., 17:38

„Romaként nagyon fontosnak tartom, hogy a legkisebb falvakban is olyan pedagógusok legyenek, akiket hagynak tanítani”

Ezt Glonczi László roma polgárjogi aktivista, a TASZ idei Szabad-díjasa mondta a színpadon. Arról beszélt, hogy olyan országban élünk, ahol egy takarító többet keres, mint egy diplomás pedagógus, és ahol nem hagyják tanítani a tanárokat. Szerinte a mindenkori hatalomnak meg kell értenie, hogy a tanárok dolga, hogy tanítsák, neveljék a társadalmat. „El a kezekkel az ország összes tanárától.”

2022 október 05., 17:28

Törley Katalin beszéde után koncerttel folytatódik a tüntetés

A korábban meghirdetett program szerint fellép a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, Funktasztikus, a Mered, Szakács Gergő, Nági & Betti, Agócs Márton, a Damara és Molnár Áron is, nem tudni, milyen sorrendben.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
photo_camera Fotó: Nemeth Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
2022 október 05., 17:18

Cammogni sem lehet, tele a tér, jelenti tudósítónk

A szobrok tetején zúg a „Mocskos Fidesz” és az „Orbán, takarodj!”

Még mindig érkeznek az emberek, minden irányból.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán/444
2022 október 05., 17:11

Törley Katalin: Az oktatási rendszer már összeomlott

Szerinte muszáj szembenéznünk ezzel. Azt mondta, a gőgös hatalom évek óta nem hozott érdemi intézkedést, csak fenyegetést, kirúgást és ellehetetlenítést. Szerinte nemcsak a tanárok az áldozatok, hanem az egész magyar társadalom. A Tanítanék két alapvető követelést fogalmazott meg: a pedagógusok sztrájkjogának helyreállítását, a munkakörülmények és a bérhelyzet azonnali javítását.

photo_camera Törley Katalin Fotó: Németh Dániel / 444
2022 október 05., 17:03

Molnár Áron (noÁr) szerint 20 ezren vannak a Kossuth téren

Ezt mondta be, miközben még érkeznek a tüntetők. Először Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik kirúgott pedagógusa áll a színpadra.

Molnár Áron a Tanítanék és a noÁr közös tüntetésén október 5-én a Kossuth téren.
photo_camera Molnár Áron Fotó: Kristóf Balázs