Kísérletképpen hajnali 5.30-ra járnak a gyerekek iskolába Indonéziában

külföld
2023 március 15., 06:52

Reggel 5.30-ra járnak tíz középiskola tizenkettedikesei iskolába az indonéziai Kupangban. Azt próbálják ki, hogy ez a tanítási rend jobban beválik-e, mint a 7-8 körüli iskolakezdés.

A Viktor Laiskodat kormányzó által a múlt hónapban bejelentett program célja a gyermekek fegyelmének erősítése. A szülők nem örülnek a programnak, veszélyesnek tartják, hogy a gyerekek még sötétben indulnak iskolába. Arra is panaszkodnak, hogy a gyerekek olyan fáradtan érnek haza, hogy azonnal elalszanak.

photo_camera Fotó: ELIAZAR BALLO/AFP

Ráadásul az oktatási szakértők szerint sincs igazán értelme a programnak, mert a korai kezdéstől szerintük nem javul az oktatás színvonala. Sőt, az alváshiány hosszútávon következménnyel is lehet a diákok egészségére. Éppen ezért a tanulmányokban azt javasolják, hogy 8.30 vagy még annál is később kezdődjön az iskola, hogy a kamaszok ki tudják pihenni magukat.

A kritikák ellenére az önkormányzat fenntartotta a kísérletet, sőt kiterjesztette a helyi oktatási hivatalra is, ahol a köztisztviselők is 5:30-kor kezdik a napot. (Guardian)